Noise Tit uit Tielt: “We knutselen zelf nog wat aan stevige rocknummers”

We herkennen v.l.n.r. Seppe Vansteelant, Tom Bottelberge, Alex Feys, Irene Haentjens, Andy Hamers en Balder Kennivé. © GF
Redactie KW

Een West-Vlaamse band oprichten terwijl de bandleden eigenlijk nooit tijd of in het dialect ‘noise tit’ hebben. Deze band kreeg het voor elkaar én slaagde er ook nog eens in om een uitgebreide setlist samen te stellen. Maak kennis met Noise Tit, de band zonder tijd.

De meeste bandleden van Noise Tit hebben een gezamenlijk verleden bij de Tieltse Academie voor Muziek en Woord. “De meesten hadden of hebben daar nog steeds hun uitvalsbasis”, vertelt bandlid Alex Feys. “Wij hadden dan ook al samengespeeld tijdens verschillende gelegenheden. We waardeerden elkaar als muzikant en als mens en het idee om meer samen te spelen, groeide eigenlijk als vanzelf.”

Stevige rock

De groep ging oorspronkelijk van start zonder drummer of leadzangeres. “Eerst gingen we dus op zoek naar die drummer”, gaat Alex verder. “We vonden iemand, maar niet lang daarna werd die al vervangen door onze huidige drummer Andy. Hij was een kennis van Seppes ouders. Verschillende mensen zijn langsgekomen om onze leadzanger te worden. Steeds bleken er legitieme bezwaren te zijn. De ene woonde te ver, de andere had een stem die niet goed paste bij het genre… Uiteindelijk kwamen we Irene op het spoor en dat bleek een schot in de roos.”

“Meestal gaat het om bekende nummers, maar we laten ons ook graag eens uitdagen door een goed minder bekend nummer”

Noise Tit speelt rockmuziek, maar dan van het stevige genre. “We houden ook van andere muziek, hoor. Maar dit genre is leuk en we zijn er allemaal mee opgegroeid, de ene nog meer dan de andere. Meestal gaat het om bekende nummers, maar we laten ons ook graag eens uitdagen door een goed minder bekend nummer.”

De bandleden passen de liedjes ook aan. “We vertrekken eigenlijk van een opname van een nummer. Dan prutsen we er zelf ook nog een beetje aan, om de song in te passen in het opzet van een optreden van een groep zoals de onze. Intussen hebben we al ongeveer vijftig nummers op onze setlist staan.

Ambiance

Intussen zijn er ook alweer nummers van de lijst verdwenen. “Soms merken we dat een nummer niet zo goed aanslaat bij het publiek en dan verdwijnt het weer. We spelen al onze songs trouwens uit het hoofd. We genieten zelf van de liveversies van Nobody’s wife en It’s so hard van Anouk. We hebben zelf nog wat aan die nummers geknutseld en we beleven er veel speelplezier aan. Die nummers worden ook erg gesmaakt door het publiek.”

“Intussen hebben we al ongeveer vijftig nummers op onze setlist staan”

Noise Tit geniet vooral van de optredens waar er heel wat ambiance is. “Dan hoeven we niet per se ‘s nachts op te treden. Vorig jaar speelden we voor de brandweer van Torhout en dat optreden was ‘s morgens vroeg! Tegen de middag waren daar al 80 bakken pils de deur uit, of de keel in. De sfeer was er fantastisch. Dat kunnen aanbieden aan het publiek is naast het speelplezier de voornaamste drijfveer om zo’n hobby te beoefenen.”

Weinig repetities

Noise Tit heeft de bandnaam niet gestolen, want veel repeteren zit er niet echt in. “Wij repeteren heel weinig. Noise Tit is niet mis te verstaan, het slaat op het drukke en jachtige leven dat ieder van ons binnen en buiten de groep leeft en waar we op zekere momenten eens moeten van afstappen. Wij zorgen dat we met enige voorbereiding naar de repetitie komen. Als die al niet op het laatste moment afgelast wordt, omdat een paar van onze muzikanten dan toch geen tit hebben. We repeteren in principe op maandag bij Andy in Gits. Die heeft een goed uitgerust repetitielokaal, geïsoleerd en met het nodige versterkingsmateriaal. Daar kunnen we onze optredens ideaal voorbereiden.”

– De band werd eind 2015 opgericht. Noise Tit bestaat uit Alex Feys (62) uit Wingene op de basgitaar, Andy Hamers (50) uit Gits aan de drums, Tom Bottelberge (32) uit Wakken op de gitaar, Seppe Vansteelant (27) uit Zwevezele op de gitaar en aan de micro, Balder Kennivé (27) uit Meulebeke aan de keyboards en de micro en Irene Haentjens (24) uit Tielt als leadzangeres. Seppe en Balder emigreerden intussen naar Gent.

– Een van hun leukste optredens vinden ze de kroegentocht op het carnaval van Zwevezele. “Het was ook een van de eerste optredens. De ambiance was mega en dat is natuurlijk wat een groep graag heeft. Wij waren zelf carnavalesk uitgedost als rockstertypetjes. Uiteindelijk is dat een tijdje meegegaan, want wij vonden het zowel prettig als gepast om het rockgenre met de nodige relativiteit te benaderen.”

– Grote dromen zijn er niet. “Het idee om de wereld te veroveren is bij de oudsten al lang opgeborgen. Alle groepsleden hebben ook een druk professioneel bestaan en ze hebben noise tit. We zijn dus blij als we af en toe gaan spelen.”

– Om Noise Tit te boeken, betaal je 100 euro per muzikant en PA. Er kan eventueel over de prijs onderhandeld worden.

(Lien Depauw)