Nog vijf bankautomaten voor 1.200 inwoners in Lo

In het hele land verdwijnen bankautomaten. Maar niet in Lo. Daar kwamen er de voorbije vier jaar twee automaten bij. In totaal kan in het Caesarstadje maar liefst op vijf plaatsen geld uit de muur worden gehaald.

Bart Heindrycx van het Crelankantoor bij de bankautomaat die in 2014 in gebruik werd genomen. © Foto KVCL

Vorig jaar werden in ons land 400 geldautomaten opgedoekt. De inwoners van het Vlaams-Brabantste Nieuwrode startten zelfs een petitie omdat de laatste geldautomaat er onlangs verdween. In Lo daarentegen, dat net geen 1.200 inwoners telt, dreigt er voorlopig geen gevaar dat het stadje zonder bankautomaat zal vallen. Daar staan er maar liefst vijf in een straal van amper 200 meter. Eigenlijk zijn het er zes, want het kantoor van Belfius in de Ooststraat heeft er twee. De recentste ingebruikname van een geldautomaat dateert van juli vorig jaar, toen het nieuwe postkantoor in de Willem Van Loolaan de deuren opende. En bij de verhuis van het Crelan-kantoor van de Hogebrugstraat naar de Markt in 2014, werd het nieuwe bankfiliaal ook van een geldautomaat voorzien.

“De automaat in het postkantoor wordt frequent gebruikt”, zegt de bediende aan het loket. “In het begin was het iets minder, omdat de mensen dachten dat alleen tijdens de openingsuren van het postkantoor (dat alleen open is in de voor- of namiddag, red.) geld kon worden afgehaald. Maar eenmaal ze door hadden dat de geldautomaat van ‘s morgens tot ‘s avonds kon gebruikt worden, ging ook het aantal geldopnames de hoogte in.”

Geen spijt

Ook in het Crelan-kantoor op de Markt in Lo hebben ze geen spijt dat ze een bankautomaat lieten plaatsen. “Bij de bouw van ons kantoor in 2014 vonden we het heel belangrijk om over een eigen automaat te kunnen beschikken, ondanks het feit dat er toen al drie geldautomaten waren in Lo”, zegt Bart Heindrycx van het Crelan-kantoor. “Als professioneel bank- en verzekeringskantoor is een geldautomaat, waar onze klanten ook cash-stortingen kunnen verrichten, onontbeerlijk. Onze centrale ligging op de Markt van Lo met parking voor de deur was zeker ook één van de argumenten om deze dure investering toch te overwegen. Dankzij onze automaat kunnen mensen van 6 tot 23 uur hun cashverrichtingen afhandelen. Met een gemiddelde van net geen 40 verrichtingen per dag zijn we dan ook heel tevreden dat veel mensen, zowel klanten als niet-klanten, de weg naar ons kantoor en de automaat gevonden hebben.”

De inwoners zijn alvast tevreden met het grote aanbod bankautomaten. “Een bankautomaat in de buurt is, zeker voor minder mobiele mensen, wel gemakkelijk”, zegt een inwoner, die liever anoniem wenst te blijven. “Het zou vreemd aanvoelen mochten er plots geen meer zijn. Ik begrijp dus best dat het niet leuk is als de bank beslist om de laatste bankautomaat af te schaffen. Je kan het een beetje vergelijken met het verdwijnen van de laatste bakker of slager in een dorp.”

Aantrekkelijk centrum

Ook burgemeester Lode Morlion is blij met de vele bankautomaten. “Uiteraard stemt mij dit gelukkig”, zegt hij. “Men zegt wel dat het cash geld stilaan verdwijnt, maar het blijft toch wel belangrijk om op een eenvoudige manier en zonder veel verplaatsing geld te kunnen afhalen. Maar vergeten we niet dat zo’n 10 tot 15 jaar geleden er in Lo nog eens zoveel (spaar)banken waren. Door fusies en overnames in de bankwereld is dat gereduceerd tot drie banken plus het postkantoor. Onze stad blijft echter een aantrekkelijk centrum voor winkels en handelszaken. We hebben bovendien ook een steeds groeiende donderdagmarkt. En handelsactiviteit vereist centen. We kunnen alleen hopen dat de bankautomaten, maar ook de huidige banken, zullen blijven in onze stad.”

In Noordschote, Reninge en Pollinkhove – de drie andere deelgemeenten van Lo-Reninge – is er geen bankautomaat. “Een extra automaat in het centrum van Reninge zou ideaal zijn”, aldus nog burgemeester Lode Morlion.

(KVCL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.