Nog tot vrijdag lawaaihinder door laag overvliegende transportvliegtuigen van Defensie

Inwoners van bepaalde wijken in De Panne en Koksijde keken maandag- en dinsdagavond raar op toen er zowat om het kwartier een vliegtuig laag boven hun huizen en appartementen vloog. Het schouwspel, gepaard met behoorlijk wat lawaaihinder, duurde de hele namiddag en avond en was pas om 22 uur afgelopen. Het blijkt om oefeningen te gaan door de 15e Wing Luchttransport van het Belgische leger. De oefeningen vinden nog tot en met vrijdag plaats.

© BB
© BB

“Van 4 tot 8 januari traint de 15de Wing Luchttransport intensief op en rond de vliegbasis Koksijde. Tijdens dergelijke intensieve vliegperiode traint onze aircrew op veel verschillende militaire tactieken waaronder laagvliegen en nachtvliegen. Om de kwalificaties van de vliegtuigbemanning en van het grondpersoneel op het juiste niveau te houden, moet er immers worden getraind. Dit is van belang voor het goed uitvoeren van onze buitenlandse opdrachten”, klinkt het bij de persdienst van Defensie.

“Dit betekent dat we meer hoor- en zichtbaar zijn met onze militaire transportvliegtuigen overdag, maar ook in de avonduren in de streek rond Koksijde. De Luchtmacht oefent met twee C-130 transportvliegtuigen en eventueel ook met de A400M. De C-130 vliegtuigen zullen in de namiddag en avond vliegen, tot 22 uur. Als de A400M deelneemt aan de oefening, zal deze enkel in de namiddag vliegen”, aldus de mededeling van het leger. Wie vroeg wil gaan slapen, voorziet dus beter oordopjes. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.