Nog steeds commotie rond komst van Qmusic naar het Bosje: “Net hier ontvluchten Oostendenaars de drukte”

De komst van Qmusic naar het Maria Hendrikapark valt niet bij iedereen in goed aarde. (foto's JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Niet iedereen blijkt opgezet te zijn met de komst van Qmusic naar het Maria Hendrikapark- ook wel gekend als het Bosje- komende zomer. Er komt protest van het Blauwe Kruis en ook Oostendenaar David L. is niet te spreken. Via een petitie-actie wil David de burgemeester overtuigen van zijn gelijk.

Vorige week vrijdag kondigden Qmusic dj’s Vincent Fierens en Sam De Bruyn vanuit Oostende live op de radio aan dat ze komende zomer opnieuw in Oostende neerstrijken, maar op een totaal andere plaats. De radiozender liet eerder al weten dat er dit jaar geen Q-Beach House komt op het strand ter hoogte van de Kemmelbergstraat, door het coronavirus. Burgemeester Bart Tommelein zocht samen met Qmusic naar een alternatief. Het Maria Hendrikapark werd uitgekozen als de muzikale uitvalsbasis voor 2020. “We gaan er live radio maken van 6 uur ‘s morgens tot 18 uur ‘s avonds en dat van 6 juli tot 16 augustus”, vertelt Sam De Bruyn van Qmusic. “We willen er een beetje het Oostendse Hyde Park van maken. Aangezien we dit jaar niet op het strand vertoeven, blijft er meer plaats voor de zonnekloppers. Het zou ook niet verantwoord zijn om plaats af te nemen van de mensen die speciaal voor een strandbezoek naar Oostende komen. Daarom kozen we voor de mooie groene omgeving van het Maria Hendriakapark.” Naast de live radio-uitzendingen worden er op dinsdag ook Movie Nights georganiseerd in samenwerking met Filmfestival Oostende en op vrijdag zijn er optredens voorzien. “Die optredens zullen maximum bijgewoond kunnen worden door 200 mensen. Door de huidige situatie rond corona kunnen we echt niet meer mensen toelaten.”

Geen overleg

De komst van Qmusic naar de groene long van Oostende lok heel wat reacties uit. Bij het Blauw Kruis van de Kust bijvoorbeeld. Voorzitter Fabrice Goffin is niet te spreken over het gebrek aan communicatie. “Er is totaal geen overleg geweest en dat vind ik bijzonder jammer”, klinkt het bij Goffin. “In het verleden waren hier nog al eens evenementen zoals Theater aan Zee, maar dan werden we zes weken op voorhand ingelicht en werd er overleg gepleegd. Begrijp me niet verkeerd: de komst van Qmusic naar Oostende is erg belangrijk voor de economie en de zichtbaarheid van de stad. En we gaan ons uiteraard ook aanpassen, hé. Ik weet als geen ander hoe moeilijk het in deze tijd is als zelfstandige. Maar er mocht gecommuniceerd worden naar ons toe. We konden misschien samen een alternatief gezocht hebben. Ik viel uit de lucht vrijdag toen mijn personeel en de vele vrijwilligers mij opbelden met het nieuws en mij vragen stelden. En wij zijn ook niet de enige bewoners van het Maria Hendrikapark, hé. Er leven nog tal van andere dieren.”

Petitie

Ondertussen werd ook een petitie het leven ingeroepen. David L. (38) is er niet over te spreken dat Qmusic de rust komt verstoren op de plaats waar heel wat Oostendenaars tijdens de drukke zomer rust zoeken. “In de eerste plaats wil ik duidelijk maken dat ik helemaal niet tegen de komst van de radiozender naar Oostende ben”, vertelt de man als we hem in het Maria Hendrikapark ontmoeten. “Ik ben er echter wel tegen dat men hier een Q-hotspot komt neerpoten, bijna de hele zomer lang. Net op die plaats proberen heel wat Oostendenaars de drukte te ontvluchten. Alleen hier kan dat nog. Vorig jaar werd een evenementenweide het leven ingeroepen tegenover de luchthaven. Waarom daar niet? Daar is ruimte zat. Maar ook op de Oosteroever is er heel wat plaats.” De petitie van David werd ondertussen al bijna 900 keer getekend.

Ik heb alle begrip voor mensen die tegen de komst van Qmusic zijn, maar een alternatief is er nu eenmaal niet – Burgemeester Bart Tommelein

“Ik had dat helemaal niet verwacht”, gaat David verder. “Eigenlijk was het de bedoeling om gewoon en brief naar de burgemeester te schrijven, maar toen dacht ik dat het geen effect zou hebben. Maar als ik een petitie zou starten en daarbij de steun krijg van zo’n 250 andere Oostendenaars, dan zou de burgemeester misschien willen luisteren. Dat de petitie nu al bijna 900 keer werd getekend, verbaast me, maar stemt me meer dan tevreden. Dat betekent dat ik een punt heb en dat ook anderen van dezelfde mening zijn. Wij willen de rust in het Maria Hendrikapark behouden.”

Zichtbaarheid

De burgemeester vindt het jammer dat het alternatief zomaar neergesabeld wordt. “Het gaat hier helemaal niet over het Q-Beach House in de vorm zoals we dat kennen vanop het strand”, reageert de burgemeester. “Er komt geen horeca-uitbating en het live-radio maken duurt ook niet tot 22 uur, terwijl dat op het strand wel het geval was. Er wordt live-radio gemaakt tot maximum 18 uur en dat gebeurt ook in een studio. Een keer per week is er op dinsdag een Movie Night en een keer op vrijdag een optreden. Dat optreden duurt ook niet de hele avond. Ik zie het probleem niet. Qmusic is erg belangrijk voor het toerisme en voor de zichtbaarheid van onze stad. Gezien de coronacrisis is het een veel grotere uitdaging om het toerisme terug op niveau te krijgen van voor de crisis. Het Maria Hendrikapark is een publieke ruimte en dus ook voor iedereen toegankelijk, zowel voor de Oostendenaars als voor de toeristen. Ik heb zeker alle begrip voor de mensen die tegen de komst van Qmusic zijn, maar een alternatief is er nu eenmaal niet.”

Bij Qmusic beamen ze dat. “We zochten een fijn alternatief voor het Q-Beach House en vonden dat in de Q-Hotspot, dat zal plaatsvinden op de evenementenweide in het Maria Hendrikapark”, klinkt het bij de radiozender. “Het is niet de bedoeling om met de Q-Hotspot een massa-evenement te organiseren, maar eerder een kleinschalige, exclusieve beleving. Het gaat dus zeker niet om een exacte kopie van het Q-Beach House. De impact op de omgeving zal dan ook veel kleiner zijn. Zo zal er bijvoorbeeld geen horeca aangeboden worden. Wandelen met dieren in het park of joggen op de voorziene wandelpaden is geen enkel probleem tijdens de zes weken van de Q-Hotspot. De organisatie van en rond de Q-Hotspot in het park werd grondig besproken met de lokale politie en de stad Oostende, waarbij de veiligheidsmaatregelen en geluidsnormen strikt nageleefd zullen worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier