Nog oude, witte afvalzakken over? Houd die dan bij tot maart volgend jaar

Vanaf eind november kunnen Kortrijkzanen hun oude,witte afvalzakken niet meer buiten zetten. In plaats daarvan moeten de nieuwe, duurdere, grijze vuilniszakken het voetpad op. De stad beloofde dat oude zakken ingeruild zouden kunnen worden. Vanwege de huidige crisis kan dat pas in maart.

De stad hanteert het principe ‘de vervuiler betaald’. Zo veel mogelijk sorteren op het containerpark, is dus de boodschap. © AN

Tussen 1 en 31 maart kunnen Kortrijkzanen hun oude witte afvalzakken per stuk of pak inruilen in de wijkcentra tegen betaling van de meerprijs. Niet vanaf 1 december dus, zoals eerder gecommuniceerd. Het inruilen is even uitgesteld door de coronamaatregelen. Er wordt in Kortrijk niet gewerkt met een sticker die je op de zak kan plakken, in tegenstelling tot sommige andere gemeenten.

Lange wachtrijen

De onthalen in de wijkcentra krijgen iedere dag heel wat inwoners over de vloer met een variatie aan hulpvragen. Door de omruilactie voor afvalzakken in december op te starten, vreest de stad onnodig lange wachtrijen. “Dit willen we in deze tweede coronagolf vermijden”, klinkt het.

De stad besliste daarom dat inwoners van Kortrijk hun oude restafvalzakken pas kunnen omruilen vanaf 1 maart 2021, een hele maand lang. De openingsuren van het wijkcentrum in je buurt kan je raadplegen via www.kortrijk.be/wijkteams of bel 1777.

De vervuiler betaald

Sinds september?zijn?de nieuwe, grijze?restafvalzakken?in gebruik. Die zijn duurder en kleiner dan de witte zakken. Stad Kortrijk en Imog hopen zo het principe ‘de vervuiler betaald’ toe te passen.

Je kan de nieuwe zakken onder andere in de wijkcentra per stuk aankopen. De stedelijke diensten halen nog tot eind november de oude, witte afvalzakken op.? Vanaf 1 december 2020 moet je in Groot-Kortrijk de nieuwe afvalzakken buiten plaatsen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.