Nog nooit zoveel strandbars aan onze kust

© Davy Coghe
Redactie KW

Wat is er leuker op een zomerse dag dan een cocktail drinken met de voeten in het zand? Beachbars zijn tegenwoordig een hype aan de kust. Dit seizoen zijn er nog twee bijgekomen, wat maakt dat onze hele kustlijn de kaap van de 70 beachbars rondt. Als het weer zo heet blijft, lopen niet alleen de stranden, maar ook de strandbars gegarandeerd weer vol.

Door Hannes Hosten en Stefan Vankerkhoven

De allereerste strandbars aan onze kust ontstonden als clubhuis van een watersportclub, denk maar aan het beachhouse van de VVW Inside Outside in Oostende of de Twins Club in Bredene, nog altijd een iconische plaats voor die kustgemeente. Daarnaast zijn er sinds jaar en dag de baigneurs, verhuurders van strandcabines en -stoelen, die hun activiteiten de voorbije tiental jaar aanvulden met een strandbar. In Knokke-Heist zijn er maar liefst 24 stranduitbatingen met strandbar, in Blankenberge baten 14 badkarhouders ook een bar uit. Maar het verschijnsel doet zich ook elders voor.

“Veel strandbars zijn familiebedrijven”, zegt schepen van Toerisme Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen) van Knokke-Heist. “We bieden een hele mix aan strandbars. Vakantiegangers uit Antwerpen, Brussel… hebben elk hun vast rendez-vous aan een bepaalde strandbar met eigen huisstijl. Het is een totaalbeleving voor meer dan 100.000 toeristen op topdagen op de Knokse stranden.”

Nieuwe regels

De grote boost voor de beachbars kwam er echter toen het provinciebestuur in 2013 voor elke badplaats een nieuw provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan strand en dijk uitwerkte, waardoor ze veel meer mogelijkheden kregen. Zo mogen sindsdien tijdelijke terrassen op het strand worden overdekt en is het toegelaten om permanente ondergrondse nutsleidingen aan te brengen, waardoor het uiteraard veel comfortabeler wordt om de barconstructie elk seizoen weer aan te sluiten op water, riolering en elektriciteit.

Het ruimtelijk uitvoeringsplan legt een reeks voorwaarden vast. Binnen dat kader mogen de kustgemeenten zelf oordelen hoeveel beachbars ze toelaten. Zo liet Bredene, naast de sinds 2009 bestaande Twins Club, in 2014 nog drie strandbars toe. Oostende voorziet sinds 2015 plaats voor drie beachbars en vanaf dit seizoen een vierde in Mariakerke. De Koningin der Badsteden beschikte eerder al over het Q-Beachhouse van radiozender Q-Music, de stranduitbater Lido en het beachhouse van watersportclub VVW Inside Outside. Sinds vorig jaar bevindt ook de Phare East, het clubhuis van watersportclub OSRC, zich vlak op het strand van de Oosteroever.

Troef

Barverantwoordelijke Michiel Vandebroek van de Barza Beach koos na enkele jaren als sommelier in een restaurant resoluut voor een beachbar. “Ik ben iemand die graag omgaat met mensen”, verklaart hij. “In een restaurant doe je dat ook wel, maar niet op zo’n vlotte manier als in een strandbar. Iets drinken met de voetjes in het zand, dat is toch heel anders dan gewoon op een ander terras?”

Mensen willen niet meer sleuren met een frigobox op het strand – Bart Boelens, Polé Polé Beach Oostende

“De strandbars zijn een troef voor de strandbeleving”, zegt Bart Boelens, voorzitter van Horeca Middenkust, uitbater van Hotel Europe in Oostende èn van de strandbar Polé Polé Beach. “Als de regelgeving vroeger was veranderd, dan waren ze er zeker al vroeger gekomen. Mensen sleuren niet meer graag met hun frigobox. Ze vragen gewoon beachbars. Soms horen we zelfs dat het jammer is dat we in Oostende maar zo laat mogen starten.”

“Er moet een evenwicht zijn tussen strand en strandbeleving. Je mag het strand niet vol zetten”, vindt Bart Boelens. “Ons uitzicht wordt ook streng gecontroleerd door de kwaliteitscommissie. We zijn één met de zee, het is geen kakofonie. Kritiek van de bestaande horecazaken op de zeedijk krijgen wij niet. Ze zijn zelfs tevreden dat wij toiletten op het strand aanbieden. En met zo’n toeloop aan de kust is er best plaats voor een beperkt aantal beachbars.”

Niet verboden

Maaltijden mogen in principe niet aangeboden worden in een strandbar, wel drank en hapjes. Maar in Oostende paste toenmalig burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) daar een mouw aan door de nieuwe strandbars te vergunnen als evenement van drie maanden en niet als strandbar. “Soms moet je eens slimmer zijn dan het reglement en wat creatief zijn. Dat is niet verboden“, zo legde het socialistische boegbeeld uit in onze krant bij de start van de nieuwe Oostendse beachbars in 2015. “Het leven is voor de rappe. Zeker als het over commerce gaat.”

Hoe dan ook, in de Barza Beach in Nieuwpoort en de meeste andere strandbars worden enkel drank en tapas aangeboden. “We hebben meer tapas dan vroeger”, vertelt Michiel Vandebroek. “En we hebben ook aandacht voor de gezondheid van onze bezoekers. We maken de hapjes klaar in een turbojet, een soort oven waarin we zo weinig mogelijk vet gebruiken. We bieden ook een reeks wijnen aan. Voor wie een privéfeestje wil organiseren, houden we graag een plaatsje vrij. En dan zijn we nog bezig met de voorbereiding van enkele evenementen, zoals optredens.”

Verzet in De Panne

Eén gemeente blijft moedig weerstand bieden tegen de strandbars en dat is De Panne. “Wij hebben geen beachbars zoals in andere gemeenten en willen dat voorlopig zo houden”, zegt burgemeester Bram Degrieck (Het Plan B). “Integendeel, we hebben 27 strandterrassen, die horen bij horecazaken op de zeedijk. In totaal hebben zij ongeveer 3.500 zitplaatsen waar je iets kan drinken. We hebben ons in het verleden koppig verzet tegen de komst van externe concessies, volgens ons een ware aanslag op de concurrentiekracht van bestaande horecazaken, die jaar in, jaar uit huur moeten betalen voor een pand op de zeedijk.”

“In deze terrassen werd de voorbije jaren fors geïnvesteerd”, aldus Bram Degrieck. “We hebben glazen afschermingen toegelaten, die aan strenge kwaliteitsnormen moeten voldoen. Dat werpt zijn vruchten af, want op drie jaar tijd ondergingen de strandterrassen ware metamorfoses. Kwaliteit en een unieke beleving is dus primordiaal. Ook werden barconstructies én winterterrassen voorzien in ons reglement. Onze koppigheid heeft dus duidelijk vruchten afgeworpen.”

Barza Beach in Nieuwpoort betaalt meest: 70.500 euro

Michiel Vandebroek. (foto DC)
Michiel Vandebroek. (foto DC)© Davy Coghe

De ‘Summer House’ Barza Beach is sinds 2017 een hotspot op het strand van Nieuwpoort. De beachbar ter hoogte van het Leopoldplein telt het hoogste concessiebedrag neer van de hele kust: 70.500 euro per jaar. “Weet ik”, zegt de nieuwe barverantwoordelijke, Michiel Vandebroek. “We moeten dat eruit halen. Maar dat is de voorbije twee seizoenen goed gelukt. En ook over dit seizoen mogen we niet klagen.”

De concessie voor de Barza Beach is in handen van Barza Projects uit het Vlaams-Brabantse Waanrode. Michiel staat sinds dit jaar aan het hoofd van de bar. Hij studeerde vijf jaar geleden af aan de Hotelschool in Koksijde en werkte een tijd als sommelier in een restaurant, maar combineert nu zijn eigen wijnhandel in Limburg met de uitbating van de Barza Beach in Nieuwpoort.

“We zijn open sinds 27 maart”, vertelt hij. “Maar vanaf nu begint het echt voor ons. Het seizoen is tot nu toe redelijk goed geweest, al vielen de weekends nogal eens tegen. Maar telkens de zon opduikt, is het enorm druk aan de kust. Dan voel je elke keer weer die piek.”

(HH)

Strandbars per kustgemeente

De Panne

geen

Koksijde

3 (=)

Concessieprijzen tussen 3.115,04 en 6.324,37 euro per jaar

Open: paasvakantie-15 oktober

Nieuwpoort

2 (=)

Concessieprijzen 39.500 en 70.500 euro

Open: eind maart- begin oktober

Middelkerke

8 (=)

Concessieprijzen tussen 3.582,76 en 10.248,88 euro

Open: paasvakantie – 15 oktober

Oostende

9 (+1)

Concessieprijzen tussen 2.078,02 en 37.363,66 euro

Open: Verschilt van bar tot bar

Bredene

4 (=)

Concessieprijzen tussen 2.898,86 en 5.697,27 euro

Open: het hele jaar door

De Haan

4 (=)

Concessieprijzen tussen 5.000 en 5.500 euro

Open: van 15 maart tot 15 oktober

Blankenberge

14 (+1) (eigenlijk een opsplitsing: een quatro lot werd twee duo’s)

Concessieprijzen: 2.100 euro (single), 4.200 euro (duo), 8.400 euro (quatro) (er zijn twee singles, negen duo’s en drie quatro’s)

Open: 15 maart – 16 oktober

Zeebrugge

2 (=)

Concessieprijzen: 1 euro per vierkante meter

Open: 15 maart – 15 november

Knokke-Heist

24 (=)

Concessieprijzen tussen 12.000 en 29.000 euro

Open: paasvakantie – begin oktober

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier