Nog nooit waren we met zoveel: voor het eerst meer dan 1,2 miljoen West-Vlamingen

Voor het eerst telt West-Vlaanderen meer dan 1,2 miljoen inwoners. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Voor het eerst telt onze provincie 1,2 miljoen inwoners. Hoe lang die groei zich nog zal doorzetten, valt moeilijk in te schatten. “De natuurlijke aangroei is stabiel, maar de immigratie valt moeilijk te voorspellen”, zegt demograaf Patrick Deboosere.

Het aantal inwoners neemt toe, ook West-Vlaanderen ontsnapt niet aan die trend. Het voorbije jaar kwamen er 5.179 West-Vlamingen bij, een stijging van 0,43 procent. Daarmee zijn we voor het eerst met meer dan 1,2 miljoen West-Vlamingen. Met die groei zit onze provincie in de buik van het peloton. In Brussel stijgt de bevolking het sterkst (0,88 procent), in Henegouwen het minst (0,21 procent).

Woningprijzen

In liefst 47 van de 64 West-Vlaamse gemeenten steeg het aantal inwoners. Nergens groeide het bevolkingsaantal in onze provincie het afgelopen jaar procentueel zo sterk als in Wielsbeke. Daar steeg het aantal inwoners met bijna 2 procent, tot 9.820. “Met meer dan 100 geboorten en 69 overlijdens was er al een natuurlijke aangroei”, analyseert de Wielsbeekse burgemeester Jan Stevens.

Nog nooit waren we met zoveel: voor het eerst meer dan 1,2 miljoen West-Vlamingen

“Daarenboven komen er meer mensen in Wielsbeke wonen dan dat er uit onze gemeente vertrekken. Tien jaar geleden was dat het tegenovergestelde. De redenen? De kostprijs van een stuk bouwgrond of een woning ligt bij ons opmerkelijk lager dan pakweg op de as tussen Zulte en Waregem, maar vanuit Wielsbeke bereik je ook erg vlot de E17 of de treinstations van Waregem of Ingelmunster. Maar hoewel we met steeds meer zijn, blijft Wielsbeke een kleine gemeente, waar het relatief rustig om te leven is.”

“Aan het aantal vergunningen voor gezinswoningen en appartementen te zien, mogen we verwachten dat we op heel korte termijn de kaap van de 10.000 inwoners zullen ronden. Vijftien jaar geleden waren we nog maar met 9.000… Die enorme groei heeft voor de inwoners en de gemeente amper impact. Als we tegen de volgende gemeenteraadsverkiezingen effectief met meer dan 10.000 inwoners zijn, dan krijgt het bestuur er een schepen bij. Naast de burgemeester zal Wielsbeke dan vijf schepenen tellen. Maar voor de mensen zelf zijn de gevolgen verwaarloosbaar.”

Immigratie

Hoe lang die stijgende trend zich nog zal doorzetten, is zeer moeilijk te bepalen. Dat zegt Patrick Deboosere, demograaf bij de Vrije Universiteit Brussel. “Ongeveer een kwart van de stijging komt door een natuurlijke aangroei, wat wil zeggen dat er meer geboorten dan sterftegevallen zijn. Die cijfers zijn redelijk stabiel. Anders is het met migratie, die voor drie kwart van de bevolkingsgroei zorgt. Dat is zeer moeilijk te voorspellen. Na de val van de Muur in 1989 kwamen er plots veel Polen, Bulgaren en Roemenen naar hier. Na de economische crisis in 2008 zagen we een verhuis van hogeropgeleide Spanjaarden en Grieken naar hier. Niemand had ook de vluchtelingencrisis van 2015 kunnen voorspellen. Desondanks blijft de bevolkingsgroei – een trend die zich al twintig jaar doorzet – relatief beperkt, waardoor ook de gevolgen minimaal zijn.”

De top van de grootste West-Vlaamse steden verandert trouwens niet. Brugge blijft veruit de grootste, gevolgd door Kortrijk, Oostende, Roeselare, Waregem en Ieper. Mesen, Spiere-Helkijn en Zuienkerke blijven de gemeenten met het minst aantal inwoners.


Koksijde is de ‘oudste’ gemeente

West-Vlaanderen en Limburg hadden vroeger de jongste bevolking van het land. Nu is het omgekeerde eerder het geval. De geboortecijfers dalen, jonge mensen blijven na hun studies hangen in de studentensteden en pensioenmigratie doet zich voor: mensen die na hun pensioen beslissen om hun oude dag aan de kust door te brengen. In de top tien van de Belgische gemeenten met de oudste bevolking prijken acht van onze negen kustgemeenten. De gemiddelde leeftijd is er 47 of hoger. Koksijde spant de kroon. De gemiddelde leeftijd is daar net geen 55 jaar.

“We vinden dat zelfs een éér”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche. “Veel tweedeverblijvers opteren om zich na hun pensioen definitief aan de kust te vestigen. Daardoor kan de horeca het hele jaar door blijven draaien. Bovendien zie ik vooral actieve senioren. De mensen die hun vijftigste huwelijksverjaardag vieren, zijn nog actieve mensen. Als gemeente hebben we daar ook oog voor. Zo zorgen we dat we met het OCMW alle diensten aanbieden waardoor de mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen, zorgen we dat ons informatieblaadje in een leesbaar lettertype gedrukt is, kijken we voor een aangepaste programmatie in het casino… “Er is één uitzondering op de regel: Bredene. Daar ligt de gemiddelde leeftijd opvallend lager dan bij de andere.

Top 10 Belgische gemeenten met oudste bevolking

1. Koksijde 54,86 jaar

2. Knokke-Heist 52,59 jaar

3. Nieuwpoort 52,01 jaar

4. De Haan51,52 jaar

5. Middelkerke51,37 jaar

6. Blankenberge50,23 jaar

7. De Panne49,70 jaar

8. Herstappe 47,87 jaar

9. Oostende47,37 jaar

10. Horebeke46,96 jaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier