“Nog nooit meegemaakt”, strandredders blikken terug op bijzonder hectische dag met 75 verloren gelopen kinderen

De overgebleven kinderen werden meegenomen door de politie. © LB

Op het strand van Oostende alleen al liepen gisteren 75 kinderen verloren. Er moest een extra EHBO- post geopend worden om alle kinderen te kunnen opvangen. Hoofdredder Levy Meyer heeft al 10 jaar ervaring op het strand, maar maakte nog nooit zo’n drukke dag mee. Toen de strandreddeingspost om 20.30 uur zijn deuren sloot werden twee van de overgebleven kinderen naar het politiekantoor gebracht.

Het strand van Oostende zat dinsdagavond nog goed vol. Dat was ook niet verwonderlijk gezien het zwoele weer. In zee werd nog volop gezwommen alhoewel de redders al om 18.30 uur vertrokken zijn. Er was geen andere keuze, legt hoofdredder Levy Meyer uit.

Helemaal op

“Mijn mensen waren helemaal op. Dit was de drukste dag in mijn carrière als redder en ik sta al tien jaar op het strand. We hadden 9 drenkelingen, 25 mensen zijn onwel geworden van de hitte, tien mensen werden afgevoerd met de ambulance. Daarnaast liepen ook nog eens 75 kinderen verloren. Eergisteren waren er dat 35, gisteren 40. Dit is een absoluut record.”

“De EHBO-posten zaten helemaal vol met kinderen die aan het wachten waren op hun ouders, we moesten zelfs een extra post openen. Om 19 uur hebben we alle kinderen, zo’n 40-tal in totaal, uiteindelijk verzameld in de post aan het Kursaal.”

Schitterend werk

Rond 20 uur kwamen zelfs nog drie nieuwe kinderen binnen die hun ouders waren verloren. Tegen 20.30 uur bleven er nog twee kinderen over. De aanwezige politiemensen en redders vertrokken bezweet en vermoeid naar huis na een bijzonder hectische dag.

De twee kinderen werden meegenomen naar het politiekantoor in afwachting dat hun ouders hen zouden komen ophalen. “Dit heb ik echt nog nooit meegemaakt. Mijn mensen hebben schitterend werk geleverd in heel moeilijke omstandigheden. Het was bijzonder warm en de zee zat afgeladen vol.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.