Nog maar één klaroenblazer onder de Menenpoort voor de Last Post

© foto EF
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Zolang de coronacrisis ons land domineert, zal er nog slechts één klaroener de Last Post blazen onder de Menenpoort in Ieper.

Een onwezenlijk beeld was het woensdagavond onder de Menenpoort. Terwijl er de afgelopen jaren soms duizenden mensen zich stonden te verdringen om een glimp op te vangen van de zes of zeven klaroenblazers tijdens de Last Post-ceremonie, was er deze keer niemand te zien om 20 uur. Of toch, want Jan Callemein stond er in zijn dooie eentje de Last Post te blazen.

Nadat de overheid dinsdagavond nog scherpere maatregelen aankondigde, kwam de continuïteit van de ceremonie pas echt onder druk te staan. “Voor ons is het heel belangrijk om de continuïteit van de Last Post te verzekeren“, vervolgt Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association. “We doen er alles aan om de continuïteit niet te doorbreken, ook in deze moeilijke tijden waarin België en Ieper in lockdown zijn.”

Kortere ceremonie

Voortaan zal de Last Post nog door maar één klaroener geblazen. De Last Post Association heeft ook een belangrijke oproep. “We vragen iedereen met aandrang om de komende dagen en weken niet naar de Menenpoort te komen tijdens de Last Post“, vervolgt Benoit Mottrie. “Het is heel belangrijk dat er geen samenscholing plaatsvindt. Als er hier meer dan tien mensen staan, is het eigenlijk een inbreuk op het samenscholingsverbod dat de federale overheid ingevoerd heeft. Blijf dus alstublieft thuis! We proberen iedereen te motiveren om niet te komen, zodat we geen publiek hebben tijdens de uitvoering van de Last Post.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier