Nog heel even en we duiken in het Kanaal Bossuit-Kortrijk

(foto Lieve Zusjes - Stoere Broers)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Tegen mei 2020 moet het Kanaal Bossuit-Kortrijk toegankelijk zijn voor sportzwemmers. Het gaat om een zone van ongeveer 440 meter lang en drie meter diep ter hoogte van de Abdijkaai. Zwemmen zal enkel kunnen op bepaalde tijdstippen en onder begeleiding. Bovendien zullen alleen gediplomeerde zwemmers toegang krijgen. Pootjebaden met de kinderen moet dus nog altijd in het zwembad.

Door Annelies Nollet

De discussie of er al dan niet gezwommen mag worden in het Kanaal Bossuit-Kortrijk leeft al een hele tijd. Wildzwemmers zoeken al jaren verkoeling nabij de Koninklijke Kortrijkse Yacht & Kanoclub aan de Visserskaai, vlak bij de grens met Harelbeke. Daar kwam vorige zomer, met het plaatsen van verbodsborden en het dreigen met GAS-boetes, een einde aan. Zwemmen in waterlopen is dan ook bijna overal in België verboden. In onze provincie kan het op dit moment alleen in de Damse Vaart in Brugge, en ook daar zijn erg strenge voorwaarden. “Maar op die manier breng je onder andere trainende triatleten zwaar in de problemen“, weet professionele langeafstandszwemmer Jean-Luc Piens. Hij ijvert al jaren voor een zwemzone in het kanaal. “Stel je voor dat je pas voor de eerste keer in open water belandt op de dag van de wedstrijd. Dat zorgt voor heel veel stress, want zwemmen in een zwembad kan je daar niet mee vergelijken. Een lijntje volgen dat op de grond staat kan iedereen, zwemmen in de Leie is wel even iets anders.

Combineren met openluchtbad

Net daarom probeert Jean-Luc het Kortrijkse stadsbestuur al jaren te overtuigen om een stuk van het kanaal toegankelijk te maken voor zwemmers. Nu eindelijk met succes. Samen met De Vlaamse Waterweg die het Kanaal Bossuit-Kortrijk beheert en de Kortrijkse Triatlonclub werkt de stad momenteel een kader uit om dat mogelijk te maken. “Het heeft even geduurd”, geeft schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) toe. “We hebben stevig onderhandeld en wat druk moeten zetten. Als je ergens een prioriteit van maakt, dan kan alles. Het moeilijke is dat vaartzwemmen alleen kan als je aan een reeks voorwaarden voldoet. Niet alleen een goede waterkwaliteit en temperatuur, maar ook een duidelijk afgebakende zwemzone met instapplaatsen, toezichthoudende redders en een kleedruimte met EHBO-faciliteiten. In totaal zijn er maar liefst 21 voorwaarden opgelijst.”

“Dat bleek niet haalbaar ter hoogte van de kanoclub, dus zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Uit een recente wateranalyse blijkt dat het water aan de Abdijkaai van uitstekende kwaliteit is. Je kan er de vissen gewoon zien zwemmen”, stelt de schepen. “De stad zal één of twee instapplaatsen met ladder bekostigen en een kleedkamer met EHBO-post.” Waar die precies zullen komen, is nog niet duidelijk. “Het zou kunnen dat we combineren met het openluchtzwembad, maar ook een mobiele container vlak aan de waterkant is een optie.” De praktische uitwerking laat de stad over aan De Triatlonclub Kortrijk – Aqua Protect 3Team. De club is erg tevreden met het initiatief en zal fungeren als centraal aanspreekpunt voor iedereen die zich aan een duik wil wagen in de vaart. “We zijn zeer enthousiast over het project en zullen een procedure uitwerken zodat iedere zwemmer de mogelijkheid heeft om in de vaart te zwemmen. Daarvoor hoeven ze geen triatleet te zijn. Ook mensen die gewoon willen zwemmen zijn welkom”, aldus hoofdtrainer Filip Rigole.

Schepen Arne Vandendriessche, Filip Rigole en Jean-Luc Piens bij de zone die zal worden afgebakend.
Schepen Arne Vandendriessche, Filip Rigole en Jean-Luc Piens bij de zone die zal worden afgebakend.© AN

Het gaat wel enkel om sportzwemmers. Wie wil komen ronddobberen op een roze opblaasbare flamingo met een drankje in de hand is eraan voor de moeite.

Enkel ‘s avonds

Nieuwe regels hoeft de club niet te verzinnen. Ze gingen de mosterd halen in Brugge, waar zwemmers bijvoorbeeld een speciale badmuts moeten dragen waarmee ze herkenbaar zijn. Daarnaast past de club hoofdzakelijk het bestaande reglement voor triatlons toe. Zo moet het water warmer zijn dan 14 graden voor je erin mag zwemmen. “Wanneer er exact gezwommen zal mogen worden, moeten we nog bekijken. Maar we zijn natuurlijk beperkt door de sluis”, vertelt Filip.

Behalve op zondag zal dat sowieso na 18.30 uur zijn. Je zal lid moeten worden van onze club als je hier wil zwemmen. Mensen die enkel naar het kanaal willen komen, zullen niet de volle pot moeten betalen. We creëren daar een apart statuut voor en de opbrengst vloeit rechtstreeks terug naar de redders. Hoeveel dat exact zal kosten, kan ik wel nog niet zeggen, maar we houden het democratisch.” “Wie toch zomaar in het water denkt te springen, zal bedrogen uitkomen”, waarschuwt de schepen nog. “Er is geen gedoogbeleid. Er zullen GAS-boetes worden uitgedeeld en de politie zal extra patrouilleren.”

Nog heel even en we duiken in het Kanaal Bossuit-Kortrijk
© Lieve Zusjes Stoere Broers

“Fijner aan de club”

Of iedereen zich daar ook aan zal houden, valt te betwijfelen. “Ik vind het nogal flauw dat een simpel plezier als even gaan zwemmen geld moet kosten. Het openluchtzwembad is ondertussen al vier keer duurder dan vroeger“, aldus Simon Verschelde van Lieve Zusjes Stoere Broers. “Om nog maar te zwijgen van het sociale aspect. De kanoclub was de afgelopen jaren een echte ontmoetingsplek.” Hij krijgt bijval van Francis Vanneste van De Vaartzwemmers, een groep die al een aantal jaar vragende partij is om net op die plek te mogen zwemmen. “Er is letterlijk geen verschil met het stuk kanaal aan de Abdijkaai”, beweert hij. “Aan de kanoclub is het gewoon rustiger en fijner vertoeven. Alleen wilde het stadsbestuur daar niet investeren in camera’s en een afgesloten ruimte. Dat waren de twee voorwaarden van de kanovaarders om ook openluchtzwemmers toe te laten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier