Nog geen testkits voor Roeselaarse Motena-woonzorgcentra ondanks besmettingen

Bart Wenes: "In Ter Berken is een kwart besmet, maar is iedereen wel stabiel." © (foto SB)
Redactie KW

De woonzorgcentra in ons land krijgen vanaf deze week 20.000 corona-testkits toegestuurd. Er gaan vooral testkits naar woonzorgcentra waar bewoners besmet zijn. Maar de vier woonzorgcentra van Motena in Roeselare, die nochtans ook te kampen hebben met coronabesmettingen, kregen voorlopig geen testkits.

Federaal minister Philippe De Backer had verklaard dat er zou ingezet worden op het opdrijven van de testen en dat de woonzorgcentra zeker ook aan bod zouden komen. Er zijn nu 20.000 testkits gereserveerd specifiek voor de woonzorgcentra. Ruim 11.000 daarvan gaan naar woonzorgcentra in Vlaanderen. Door meer te testen, kan de situatie in de woonzorgcentra beter in kaart worden gebracht. De vier Motena-woonzorgcentra van Roeselare hadden verwacht dat ook zij testkits ter beschikking zouden krijgen, vooral omdat er in drie van de vier centra coronabesmettingen gemeld zijn.

Een bewoner gehospitaliseerd

“De eerste bedeling van testkits is gedaan in het begin van de week en wij zijn er inderdaad niet bij”, zegt Motena-voorzitter Bart Wenes. “Ik had zeker gedacht dat er ook voor onze woonzorgcentra testkits beschikbaar zouden zijn. In De Zilverberg is een bewoner gehospitaliseerd en noteren we tot nu (dinsdagmorgen, red.) een achttal besmettingen. In Sint-Henricus is ook een bewoner met Covid 19-besmetting en in Ter Berken zijn er maar liefst 24 bewoners en een vijftal medewerkers besmet. En voor alle duidelijkheid: waar iemand besmet is, beschouwen we de volledige afdeling als besmet. In Ter Berken is dat een afdeling die 30 personen telt en in De Zilverberg zijn dat 15 mensen op die afdeling. In woonzorgcentrum De Waterdam is voorlopig geen bewoner positief getest op Covid 19.”

Niet prettig

“In Ter Berken is er dan nog de bijkomende moeilijkheid dat we te maken hebben met bewoners met dementie en dat vraagt extra zorg. Die mensen zijn vaak nog heel mobiel maar je kunt het maar moeilijk uitleggen dat ze zich niet mogen verplaatsen. Vaak zijn er ook problemen omdat hun dagelijks patroon nu een afwijkend gedrag vertoont en dat kunnen die mensen vaak niet plaatsen.”

“Het feit dat we in de eerste bedeling geen testkits krijgen van de overheid is natuurlijk niet prettig. Maar we hopen toch dat we bij de tweede bedeling aan bod komen. En dat die tweede bedeling geen twee weken op zich laat wachten.”

“Maar dat weerhoudt onze medewerkers niet om keihard verder te doen en om de ongemakken voor onze 455 bewoners zo beperkt mogelijk te houden. Ik sta iedere dag vol bewondering te kijken naar hun inzet en positivisme. Wij hebben een superteam. Dat kan echt niet genoeg benadrukt worden.” (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier