Nog geen strandcabines door werken: “We verliezen heel wat inkomsten”

Heel wat mensen komen met klachten aankloppen bij de stranduitbaters. © LB
Redactie KW

Het strand ligt momenteel nog vol buizen, kranen en ander werfmateriaal. Dit tot grote ontgoocheling van de stranduitbaters die een groot stuk van hun concessie niet kunnen gebruiken en heel wat strandcabines nog niet kunnen plaatsen. Ook de twee strandbars zullen pas in juni verschijnen. De suppletie-werken van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust hebben vertraging opgelopen nadat een buis beschadigd werd door een storm in maart.

Normaal gezien worden alle werken op het strand in het voorjaar afgerond zodat de stranduitbaters tegen 15 maart kunnen beginnen om hun uitbatingen klaar te maken. De paasvakantie is daarbij zowat het streefdoel. De eerste helft van de vakantie is echter voorbij en het strand ligt bezaaid met werfmateriaal en ondertussen is het strand ook nog niet genivelleerd. Voor de stranduitbaters die voor hun broodwinning afhankelijk zijn van het strand, was het lang in het duister tasten.

“Het materiaal ligt hier al weken klaar en toch zien we niets gebeuren. Ondertussen kunnen heel wat strandcabines niet geplaatst worden. Ook de strandbars staan er nog niet en veel van onze ligzetels kunnen we niet uitzetten”, klinkt het unaniem. Het gevolg is dat heel wat klanten met hun klachten bij de stranduitbaters terecht komen. “Mensen vragen geld terug omdat hun cabine er nog niet staat of omdat ze geen zicht hebben op zee. Wij kunnen die mensen weliswaar niet vergoeden. Wij hebben ook betaald voor de concessie en de inkomsten zullen sowieso al lager liggen, want we kunnen minder zetels verhuren. Gelukkig zat het weer sowieso al wat tegen, maar zodra het mooi weer wordt lopen we inkomsten mis.”

We hebben niets tegen die werken, maar waarom moet het zo lang duren?

De stranduitbaters vinden het jammer dat er te weinig communicatie is vanuit de gemeente, bij wie ze de concessie verkregen en MDK, die de werken uitvoert. “We zijn voorstander van de suppletiewerken, maar waarom moet dat zo lang duren? Waarom kunnen we niet naar tijdelijke oplossingen zoeken? Bepaalde stukken konden in afwachting toch al genivelleerd worden? Sowieso is het geen zicht dat er werfmateriaal in het midden van de toeristische zone ligt. Dit kon toch gerust aan de rand van de zone gestapeld worden”, vragen ze zich nog af.

Klaar tegen juni

De werken in De Haan zijn nodig om het strand op te hogen en de kust daarbij te beschermen tegen grote stormen. Tijdens de voorbereiding in maart werd de buis op de zeebodem, die het zand naar het strand moet brengen, weliswaar beschadigd.

Er ligt nog werfmateriaal op het strand.
Er ligt nog werfmateriaal op het strand.© LB

“De koppeling is volledig gescheurd waardoor de buis eerst aan land moet getrokken worden om te herstellen. Duikers en een bergingsfirma hebben veel tijd nodig gehad om het probleem te lokaliseren. We hebben pas sinds eind vorige week uitsluitsel gekregen. Nu moet de buis eerst hersteld worden en pas daarna kunnen de suppletiewerken starten. Tegen juni zou alles klaar moeten zijn”, licht Peter Vanbesien van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust toe. “Normaal gezien moeten alle werken aan de kust al lang klaar zijn, maar hier konden we niets aan doen. In het kader van de kustbescherming kunnen we de werken ook niet uitstellen tot na het seizoen.”

Vroeg of laat

Volgens burgemeester Wilfried Vandaele wordt het strand in De Haan extra vroeg klaargemaakt. “Waar geen zandopspuitingen gepland waren, hebben we al het strand effen getrokken. Een week later was er een storm en was alles weer om zeep. Daarmee is 50.000 euro aan belastinggeld weg. We moeten dus kiezen: ofwel een vroege datum, zoals nu, maar met het risico dat het niet lukt en dat er uitstel is. Ofwel nemen wij als gemeente het zekere voor het onzekere en gaan we in de toekomst een latere datum. We hebben ook niet te weinig gecommuniceerd. Alleen gaan we niet elke dag iedereen opbellen om te zeggen dat we niets te zeggen hebben”, laat Vandaele weten.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier