Nog geen overrompeling in Oostendse winkelstraten

© Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Na acht weken lockdown mochten de winkels maandag opnieuw openen. In Oostende zorgde dat niet voor een overrompeling. Onze man ging een kijkje nemen in de Kapellestraat, de drukste winkelstraat van de stad.

Wie dacht dat de opening van de winkels maandag voor een overrompeling zou zorgen, dacht verkeerd, in Oostende althans. Bij openingstijd om 10 uur stonden hier en daar wat wachtenden, maar niet de ellenlange rijen zoals dat bijvoorbeeld bij Action het geval was in onze provincie.

Wel opvallend was dat de telecomwinkels meteen veel volk over de vloer kregen. De stad Oostende rolde, samen met het Economisch Huis, een circulatieplan uit waarbij mensen nog in één richting mochten wandelen, startend aan de Vindictivelaan. De Kapellestraat werd onderverdeeld in drie zones, elk met een in- en uitgang. Daarnaast worden enkel voetgangers tot de winkelstraat toegelaten en op verschillende plaatsen werden sanitaire stations neergepoot.

Wachtrijen organiseren

Heel wat winkels plakten voor de deur stickers op de grond op anderhalve meter afstand van elkaar. Op die manier kunnen ze eventuele wachtrijen organiseren waarbij mensen voldoende afstand van elkaar bewaren.

Nog geen overrompeling in Oostendse winkelstraten
© JRO

Op elke hoek en aan de in- en uitgang van de winkelstraat stonden stewards opgesteld. Zij geven uitleg en maken de mensen wegwijs in de nieuwe manier van shoppen. Via een speciaal telsysteem weet men perfect hoeveel mensen zich in de winkelstraat bevinden. Daarbij worden de aanwezigheidspercentages op een groot ledscherm op drie plaatsen weergegeven.

Wordt het te druk, dan wordt de winkelstraat meteen afgesloten. Pas als het percentage weer onder de 100 zakt, worden weer mensen in de winkelstraat gelaten.”

Wat onwennig

Marleen Van Loocke, shopmanager van Brooklyn is blij dat ze eindelijk weer aan de slag kan. “We zijn zeer bij”, zegt ze. “Twee maanden is echt lang. We zijn blij dat we onze collega’s en onze klanten weer zien. Het voelt eerder wat onwennig, maar we zijn er klaar voor.”

Nog geen overrompeling in Oostendse winkelstraten
© Jeffrey Roos

In de winkel werden heel wat maatregelen genomen. “We zorgden voor een in- en uitgang en er geldt ook een soort van circulatieplan binnen in de winkel. Mensen kunnen dus maar in één richting lopen met hier en daar een ontsnappingsroute. Op die manier vermijden we dat mensen elkaar kruisen. Bij binnenkomst worden mensen ook aangespoord om hun handen te ontsmetten. Werd er gepast dan wordt de kledij gestoomd en wordt ook de paskamer volledig ontsmet. We moeten niet alleen onszelf beschermen, maar ook andere mensen. We zouden graag open kunnen blijven en dan moet iedereen zich aan de regels houden.”

Nog geen toeristen

Vooral tijdens het weekend worden meer shoppers verwacht. “Momenteel is het erg rustig. Maar we verwachten wel een toename van het aantal shoppers komend weekend. Er wordt mooi weer voorspeld en dat zal ervoor zorgen dat heel wat mensen buiten zullen komen. Er zijn echter nog geen toeristen en tweedeverblijvers, ik veronderstel dat het wel zal meevallen dan”, aldus de shopmanager.

Het zal afwachten worden tot komend weekend. Dan wordt er inderdaad mooi weer voorspeld met een temperatuur van 18 graden. Oostende is er alvast klaar voor. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier