Nog geen erfpacht voor nieuw ontmoetingscentrum

Er zijn zo veel kosten aan de Sint-Vincentiuskring dat het rijp is voor de sloop. (foto LV)
Er zijn zo veel kosten aan de Sint-Vincentiuskring dat het rijp is voor de sloop. (foto LV)
Redactie KW

Nadat de kerkraad van Kleit door het bisdom Gent op de vingers was getikt, moest de raad het voorstel van erfpacht aan de gemeente Maldegem voor een nieuw ontmoetingscentrum intrekken. De gemeente zal haar plannen voor een nieuw ontmoetingscentrum in Kleit voorlopig moeten opbergen.

De gemeente wil het oc St.-Vincentiuskring in de Kleitkalseide in Kleit vervangen door een nieuw ontmoetingscentrum. Het huidig ontmoetingscentrum is eigendom van de Kleitse kerkraad. Begin vorig jaar kondigde burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) tijdens de nieuwjaarsreceptie in Kleit aan dat de gemeente de St.-Vincentiuskring zou afbreken en vervangen door een modern ontmoetingscentrum. De kerkraad van Kleit – die eigenaar is van het gebouw – was dat voorstel niet ongenegen maar wou wel eigenaar blijven van de grond waarop het nieuw ontmoetingscentrum zal komen. Daarom werd afgesproken om een erfpacht voor de grond af te sluiten voor een periode van 99 jaar.

Eén symbolische euro

De kerkraad maakte een voorstel van erfpacht op en voorzag, omdat de gemeente een nieuw ontmoetingscentrum zal bouwen, een jaarlijkse erfpachtvergoeding van één symbolische euro. Die erfpacht werd door een notaris in een wettelijke vorm gegoten. De overeenkomst zou eerst door de kerkraad en daarna door de gemeenteraad worden goedgekeurd.

De goedkeuring door de gemeenteraad was voorzien voor de laatste gemeenteraadszitting van 2020. Het punt werd echter in laatste instantie verdaagd. “Omdat de kerkraad nog enkele kleine aanpassingen aan de overeenkomst moest doen werd het punt verdaagd. Het komt terug in de gemeenteraadszitting van januari 2021”, gaf schepen Jason Landschoot (Open VLD) toen als uitleg.

Het bisdom Gent dat zich tot voor kort nog nooit met het dossier van de Sint-Vincentiuskring had gemoeid, gaat nu niet akkoord met het ontwerp van erfpacht dat door de kerkraad van Kleit aan de gemeente was voorgesteld. Mocht dat voorstel toch worden goedgekeurd door de gemeente zou het bisdom zelfs tegen die beslissing in beroep gaan bij de provincie.

Nieuw ontwerp nodig

De kerkraad van Kleit en het bisdom Gent zullen eerst op dezelfde golflengte moeten zitten voor er een nieuw ontwerp van erfpacht kan worden opgemaakt. De gemeente zal nog even moeten wachten met haar ontwerp voor het nieuw ontmoetingscentrum in Kleit.

“Onze plannen voor een nieuw ontmoetingscentrum in Kleit blijven bestaan maar wij zullen ons met het schepencollege beraden over de houding die wij zullen aannemen als er in de toekomst opnieuw met de kerkraad over een eventuele erfpacht moet worden onderhandeld”, liet burgemeester Van Hulle nog weten. (LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.