Nog geen beslissing over de communies

(foto JBC)
(foto JBC)
Stefan Vankerkhoven

Kunnen er dit voorjaar eerste en plechtige communies plaatsvinden in West-Vlaanderen? Dat is nog lang niet zeker, want bisschop Lode Aerts houdt zijn beslissing nog in beraad. Hij wacht daarvoor op de Belgische bisschoppenconferentie.

In normale omstandigheden zouden vanaf eind april weer duizenden West-Vlaamse kinderen hun eerste communie of vormsel vieren. Helaas, voor het tweede jaar op rij dreigt het coronavirus roet in het eten te gooien.

De initiatiecatechese ter voorbereiding van de communies is nochtans al in januari gestart, maar het is nog hoogst onzeker dat de communies dit voorjaar effectief kunnen doorgaan.

Afwachten

Volgens woordvoerder An Quaghebeur van het Brugse bisdom, dat samenvalt met het grondgebied van onze provincie, wacht bisschop Lode Aerts op de Belgische bisschoppenconferentie om een beslissing te nemen.

De bedoeling is dat alle bisschoppen in ons land een eensgezind en gemeenschappelijk standpunt innemen. “Alles hangt af van hoe de cijfers van de coronabesmettingen evolueren, maar het ziet er niet echt goed uit”, vreest An Quaghebeur. “Pas eind februari of uiterlijk begin maart valt de beslissing.”

Vorig jaar werden de communies en vormsels ook meerdere keren uitgesteld. Uiteindelijk vonden ze plaats in het najaar, zij het dan zonder grote feesten. (SVK/TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.