Nog geen beslissing over mondmaskerplicht tijdens Wintergloed Brugge

Een van de lichtinstallaties die op Wintergloed Brugge te zien zullen zijn.
Stefan Vankerkhoven

Pas op vrijdag 19 november beslist het Brugs stadsbestuur of er een mondmaskerplicht komt voor al wie het lichtparcours Wintergloed wil bezoeken. Burgemeester Dirk De fauw wacht de nieuwe, verstrengde nationale coronamaatregelen af, nu de vierde golf in alle hevigheid woedt.

De voorbije vijf dagen lokte het Gentse Lichtfestival meer dan 800.000 bezoekers. Voor hen gold een mondmaskerplicht. Zal Brugge het Gentse voorbeeld volgen en diezelfde maatregel treffen voor Wintergloed? Het stadsbestuur heeft nog geen beslissing genomen en wil die afstemmen op de nieuwe nationale maatregelen, die zullen gelden voor alle kerstmarkten en grote evenementen deze winter. Pas woensdag vergadert het overlegcomité hierover.

Winterbar en schaatspiste

Wintergloed Brugge start op 26 november en duurt tot 9 januari. Er worden dertien lichtinstallaties geplaatst over een 3,2 km lang parcours in de historische binnenstad. Daarnaast is er een Winterbar Vorst en een schaatspiste op het Minnewater. Voor de kerstmarkt werd in samenspraak met handelsgebuurtekring Brugs Handelcentrum een nieuw concept bedacht.

Zwarte containers

De traditionele chalets worden vervangen door honderd zwarte containers op de Markt, het Simon Stevinplein en ‘t Zand. Het gaat om een hedendaags ontwerp van designstudio Pieter Bostoen en ontwerpbureau Bunker D14. In Wintergloed investeert de stad Brugge 800.000 euro, waarvan 600.000 euro voor de nieuwe containers.