Nog geen beslissing over mogelijke internering verdachte na aanval op Brugse burgemeester

Burgemeester Dirk De fauw kreeg 24 hechtingen in de hals na de aanslag op 20 juni vorig jaar.© Belga
Burgemeester Dirk De fauw kreeg 24 hechtingen in de hals na de aanslag op 20 juni vorig jaar.© Belga
Redactie KW

In de zaak van de moordpoging op de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) heeft de raadkamer zich over de mogelijke internering van de verdachte gebogen. De 35-jarige Torhoutenaar is volgens de gerechtspsychiater ontoerekeningsvatbaar, maar de verdediging legt zich niet neer bij een internering.

Bart G. had op zaterdag 20 juni 2020 om 11 uur een afspraak met zijn bewindvoerder Dirk De fauw. Volgens de getuigen hing de man al de hele ochtend rond in de buurt van het advocatenkantoor in Sint-Andries (Brugge). De Torhoutenaar stak uiteindelijk zonder duidelijke aanleiding met een aardappelmesje in de hals van de Brugse burgemeester. Het slachtoffer werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij 24 hechtingen kreeg. De steekpartij had volgens het parket dodelijke gevolgen kunnen hebben.

De verdachte werd de volgende dag aangehouden door de onderzoeksrechter, maar legde in eerste instantie geen verklaringen af over de feiten. Bij een tweede verhoor enkele weken later gebeurde dat wel. Van bij de start van het onderzoek was ook duidelijk dat de psychische toestand van de verdachte cruciaal zou worden. G. zou immers gekampt hebben met psychoses.

De gerechtsdeskundige kwam tot de conclusie dat de verdachte daardoor inderdaad ontoerekeningsvatbaar is. Het parket heeft dan ook aan de raadkamer om zijn internering gevraagd. De verdediging wierp echter op dat G. door zijn geestestoestand onmogelijk wetens en willens kon handelen. De verdachte verklaarde dat een stem in zijn hoofd hem vroeg om het slachtoffer “iets aan te doen”. In die omstandigheden kon hij volgens meester Yen Buytaert de gevolgen van zijn daden niet inschatten en moet hij eigenlijk vrijuit gaan. Daarnaast betwistte de advocaat ook dat zijn cliënt met het oogmerk tot doden en met voorbedachten rade handelde.

De raadkamer doet uitspraak op vrijdag 26 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier