Nog even en de politie Vlas heeft een nieuwe thuis

Het grote publiek kan komende zondag voor het eerst kennismaken met het gloednieuwe gebouw. © JVGK
Peter Van Herzeele

Op 1 december worden de drie huidige commissariaten van de politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) samengebracht in één volledig nieuw en functioneel gebouw aan de Minister De Taeyelaan. Het nieuwe commissariaat kan bovendien dienen als provinciaal crisiscentrum. PZ Vlas investeerde bijna 35 miljoen euro in hun blauwe parel.

Het nieuwe gebouw op de voormalige site van Howest, campus Drie Hofsteden kwam er omdat de commissariaten aan de Baliestraat, de Beverlaai en in de Oude-Vestingsstraat niet meer voldoen aan de huidige normen. “Vooral de Oude-Vestingsstraat was verouderd. In plaats van het oude gebouw van Howest te renoveren kozen we voor nieuwbouw: modern, functioneel en energiezuinig. Renoveren was te duur en te klimaatonvriendelijk”, legt Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) uit.

Nog even en de politie Vlas heeft een nieuwe thuis
© JVGK

Buiten de lokale politieposten in Kuurne en Lendelede, die hun belangrijke functie als politioneel contactpunt verder vervullen, worden alle diensten en medewerkers gecentraliseerd op één locatie. “Het gebouw heeft een bescheiden ecologische voetafdruk, er is aandacht voor groen en de site is doorwaadbaar”, aldus nog burgemeester Van Quickenborne.

Teamwork

Het commissariaat is bovendien aanpasbaar en uitbreidbaar: het kan nog worden uitgebreid met een vierde, reglementaire bouwlaag van 2.000 m². “Nu de realisatie een feit is, zal het politiecommissariaat gedurende twintig jaar worden onderhouden waardoor het niet enkel functioneel maar ook up-to-date blijft aan de meest moderne standaarden. Het ontwerp voorziet tenslotte in voldoende parkeerplaatsen voor bezoekers, dienstvoertuigen en medewerkers”, zegt Francis Benoit (CD&V), burgemeester van Kuurne. “Het gebouw is erg modern wat het huidig provinciaal crisiscentrum niet is. De gouverneur denkt er aan dit gebouw te gebruiken als crisiscentrum mocht er in de provincie iets gebeuren”, pikt de Kortrijkse burgervader opnieuw in.

Nog even en de politie Vlas heeft een nieuwe thuis
© JVGK

De politiezone Vlas heeft heel veel aandacht besteed aan de inhoudelijke invulling van het gebouw. “Het nieuwe commissariaat houdt rekening met de nieuwe organisatie die de PZ Vlas zich aanmeet: daadkrachtig en klantvriendelijk. De essentie is duidelijk: politiewerk is teamwork en daarom verdwijnen de muren tussen de verschillende diensten”, vertelt de Lendeleedse burgemeester Carine Dewaele (CD&V). Dit nieuwe werken komt tot uiting door het samenbrengen van alle operationele diensten in één grote, comfortabele en flexibele werkomgeving met mogelijkheden voor samenwerking, overleg en geconcentreerd werken. Enkel de ruimte voor de interne dispatching en monitoring van het cameranetwerk vormt daarop een uitzondering.”

Burgemeesters Carine Dewaele, Vincent Van Quickenborne en Francis Benoit.
Burgemeesters Carine Dewaele, Vincent Van Quickenborne en Francis Benoit.© JVGK

Dertien cellen

De burger betreedt het gebouw via een mooi en functioneel onthaal. In de onmiddellijke omgeving van het onthaal werden ook twaalf verhoorlokalen voorzien. Centraal op het gelijkvloers wordt een cellencomplex opgetrokken dat voldoet aan alle vereisten voor het opsluiten van personen. Er zijn 11 individuele cellen, waarvan 2 voor een verblijf tot 48 uur en 1 collectieve cel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.