Nog eens 50 extra veiligheidscamera’s in Kortrijk

In het centrum van de stad bevindt zich nu al een cameranetwerk van 185 camera's. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Er komen tegen eind dit jaar nog eens 50 veiligheidscamera’s bij in Kortrijk. De camera’s komen op plaatsen die met het huidige netwerk van bijna 200 camera’s nog niet in beeld worden gebracht. Het gaat onder andere over het rondpunt aan de Wandelweg en de Zwevegemstraat, waar vorig jaar nog een agent neergestoken werd, de Sint-Antoniusstraat aan de kant van de Tuighuisstraat, de Tuighuisstraat, het Robbeplein, de Handboogstraat en verschillende inbraakgevoelige wijken.

De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne besliste onlangs dat er nog eens 50 extra veiligheidscamera’s bij komen in zijn stad. Hij maakt daarmee een belofte waar die het stadsbestuur al maakte aan het begin van de legislatuur. Nochtans is er al een bestaand netwerk van maar liefst 185 camera’s volgens de laatste telling. De stad is daarmee een van de koplopers in België en zeker in West-Vlaanderen.

Slimme camera’s

Het grootste deel van die camera’s bevindt zich in het centrum. Maar daar komt nu dus verandering in. Volgens het schepencollege gebeurt dat na overleg met de politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede). “Het blijkt vooral belangrijk om gebruik te kunnen maken van zogenaamde ‘aanstuurbare’ camera’s“, klinkt het. Met zulke camera’s kan de politie niet alleen in- en uitzoomen. Ze kunnen ze ook draaien. “Er wordt bij elke draaibare camera ook een multi-sensor camera, waarbij meerdere lenzen in een behuizing zitten, voorzien. Deze laat toe om 360 graden of 270 graden beelden te krijgen in een behuizing.”

Aan het kruispunt van de Wandelweg, de Sint-Antoniusstraat en de Tuighuisstraat werd vorig jaar nog brutaal een agent neergestoken. “Hier komen drie palen te staan met elk een multi-sensor en draaibare camera op. Op de paal aan de wandelweg wordt een vaste camera voorzien om het fietspad extra in beeld te brengen.”

Anti-klim beveiliging

De palen worden bovendien voorzien van anti-klim beveiliging in de Sint-Antoniusstraat en Tuighuisstraat. Er wordt glasvezel aangelegd vanuit de Hugo Verrieststraat. Die wordt dan later ook gebruikt om de nieuwe locatie van de Deelfabriek aan te sluiten.

Burgemeester Vincent van Quickenborne stak nooit onder stoelen of banken dat hij een groot voorstander is van veiligheidscamera's. Dat kwam hem al verschillende keren op kritiek te staan van privacy-experts.
Burgemeester Vincent van Quickenborne stak nooit onder stoelen of banken dat hij een groot voorstander is van veiligheidscamera’s. Dat kwam hem al verschillende keren op kritiek te staan van privacy-experts.© AN

Op de hoek van het Robbeplein en de Koning Leopold I-straat zou een paal geplaatst worden met een multi-sensor en draaibare camera. Dit is de enige plaats waar je zicht hebt over het volledige plein.

In de Handboogstraat wordt er vaak in de omgekeerde richting gereden. Daarom zouden twee ANPR-camera’s geplaatst worden op een nieuwe paal die de huidige palen vervangt. Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook een multi-sensor en een draaibare camera te plaatsen.

Inbraakgevoelige wijken

Tot slot komen er ook nog twaalf camera’s bij in wat de Kortrijkse politie aanduid als inbraakgevoelige wijken. Het gaat om Sint-Anna, het Populierenhof en Rodenburg-Abdijhoeve in Marke, het Groenpark in Rollegem en de Marionetten op Hoog Kortrijk. Het gaat ook hier om ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning. Ze komen aan de bestaande verlichtingsmasten van Fluvia te hangen.

De camera’s zouden er tegen eind 2020 al moeten staan en kosten stad Kortrijk ongeveer een half miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier