Nog één keer Kaffee De Marbel in Tielt

Redactie KW

Het legendarische Kaffee De Marbel heropent op zaterdag 7 september, 40 jaar na de oorspronkelijke opening, eenmalig de deuren. Het café zelf is intussen met de grond gelijk gemaakt, dus zochten de organisatoren hun heil in de Watewy in Tielt.

“Voor ons heeft De Marbel een groot deel van ons leven bepaald. We hebben er onze vrienden ontmoet en vele uren gesleten. Het zou fijn zijn om de mensen van vroeger eens terug te zien, zonder dat we naar een begrafenis moeten”, steekt Johan De Coker (63) van wal. Veertig jaar geleden stond hij bij de opening van het café, op 29 juni 1979, aan de toog. “Ik was er terechtgekomen via Luc, die er de zaal zou doen. Achteraf bekeken ben ik er ingevlogen zonder echt te weten wat me te wachten stond. Nu, 40 jaar later, De Marbel voor een dag heropenen, dat is voor ons echte nostalgie. We willen er een fijne reünie van maken.”

Een van de vaste tooghangers toen was Alex Feys (63). “Het café was iconisch, een ontmoetingsplaats voor heel wat muzikanten. We kwamen er naar optredens kijken of zelf muziek spelen. Denk dan aan de alternatieve muziek van die tijd. Het café hield altijd de vinger aan de pols voor nieuwe dingen en had een gigantische platencollectie.”

Tooghangers

Luc Vannieuwenhuyse (64) was verantwoordelijk voor de bijhorende zaal. “Ik herinner me nog dat de pintjes 25 frank kostten. En er zijn er héél veel gedronken”, lacht hij. “We hadden in De Marbel ook een voetbalploeg, Italia. Je vond in het café vooral jonge gasten, die nu allemaal tussen de 50 en de 70 jaar oud zijn. De Marbel is uiteindelijk na 7 jaar, in 1986, afgebroken.” het trio wil nu, met de hulp van Stefaan Lambert en Rudi Vandeputte, De Marbel voor een keer weer tot leven wekken. “Ook Stefaan en Rudi waren trouwe tooghangers in het café in de Deken Darraslaan”, geeft Alex mee. “We hebben een wandeling uitgestippeld, die start ter hoogte van De Tipzak in de Deken Darraslaan. Dat is ongeveer waar De Marbel vroeger gelegen was. Daarna trekken we naar de Watewy, om er herinneringen op te halen.” Johan zal deze keer niet achter de toog te vinden zijn. “Ik ga deze keer gewoon genieten”, lacht hij. “We zullen wel kickertafels zetten, en een vogelpik. Dat deden we vroeger ook, net als pokeren en pingpong spelen.”

“De pintjes zullen er ook zijn”, vult Luc aan. “De Marbel was altijd tot in de vroege uurtjes open. Nu zullen we moeten afwachten hoe het uitdraait. We zijn allemaal al iets ouder, natuurlijk.”

Nog één keer Kaffee De Marbel in Tielt

Punkband uit Australië

Geen café De Marbel zonder muziek, natuurlijk. “We hebben een muziekgroep uitgenodigd, Bucht. Dat is een echte traditie geworden, dus ook nu hoort het erbij”, legt Alex uit. Want muziek was heel belangrijk in De Marbel. “We hebben veel plaatselijke groepen laten optreden, maar kregen ook punkbands uit andere delen van de wereld over de vloer”, weet Luc nog. “Denk maar aan Nederland, Duitsland, Italië en zelfs Amerika. Geloof het of niet, ooit stond er een band uit Australië bij ons. Ze kwamen allemaal uit het alternatieve circuit. Bovendien was De Marbel ook de plek waar onze lokale bands konden komen repeteren. Op ons hoogtepunt hadden we 11 groepen die bij ons hun repetitieplek hadden.”

verdwenen jeugdcafés

Wie op zaterdag 7 september deelneemt aan de wandeling, zal ook kunnen genieten van een quiz over de verdwenen jeugdcafés. In het café zullen er oude foto’s en video’s te zien zijn. De Droge Kroegentocht vertrekt om 17 uur aan de Deken Darraslaan, ter hoogte van de frituur. Om 19 uur is iedereen welkom in de Watewy om er herinneringen op te halen aan De Marbel. De toegang is gratis. “De opbrengst van het café gaat trouwens naar kankeronderzoek”, geeft Johan nog mee. “Een zaak die ons nauw aan het hart ligt.” (LDW)

info: fb.com/demarbelheropent

Nog één keer Kaffee De Marbel in Tielt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier