Nog een keer alles geven: “Dood gaan we toch allemaal!”

In café Stradivarius werd er tot het laatste moment gedanst. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Wie gisterenavond dacht een feestje te bouwen in een van de cafés in ‘t Straatje, Kortrijks bekendste uitgaangaansbuurt, was eraan voor de moeite. De drommen volk vulden tegen 19.00 uur de hele straat. Ondanks het advies van experten leefde de Kortrijkse jeugd zich nog een laatste keer uit. De sluiting van de cafés om 23.59 uur verliep vrij rustig onder het toeziend oog van de politie.

Wie gisterenavond het centrum van Kortrijk introk, kon er niet naast kijken. De meeste cafés en restaurants puilden uit van het volk. De uitbaters hoopten snel nog een centje te verdienen voor ze drie weken dicht moeten. Iets wat zo goed als zeker zal leiden tot grote moeilijkheden en faillissementen. Daarnaast wilden hun vaste klanten hen nog een hart onder de riem steken. Tonen dat ze solidair zijn in deze moeilijke tijden. Nochtans hadden experts in de loop van de dag nog gewaarschuwd om dat niet te doen. “Op die manier kan het aantal besmettingen enorm oplopen”, klonk het.

Maar nergens werd dat advies meer aan de laars gelapt dan in ‘t Straatje. Jongeren kusten, knuffelden, dronken en dansten er alsof de zon niet meer zou opkomen. De slogan oo ooo Cro-na weerklonk er geregeld en bezorgdheid over het virus was er amper. Want “jonge mensen gaan daar toch niet dood aan” en “dood moeten we uiteindelijk allemaal, dan kan je pijp beter uitgaan met een feestje”.

Ook studenten Glenn, Ina, Kaat en Amber zakten af naar hun favoriete uitgaansbuurt. “Dat laatste feestje wilden we absoluut niet missen, want straks zitten we vijf weken thuis en hebben we niks te doen”, klinkt het. Al heeft Kaat toch een flesje handgel bij. “Dat gebruiken we geregeld”, vertelt ze. “Gewoon voor de zekerheid.” “En als iemand hoest dan doen we een paar stappen achteruit”, lacht haar vriendin. “We begrijpen vooral niet waarom we nu tot 24.00 uur mogen feesten. Als hier een iemand besmet is met het virus, dan hebben we het allemaal. Dat is toch niet logisch? Wij maken ons weinig zorgen, we zijn geen risicogroep. Maar op bezoek bij oma en opa gaan we niet meer.”

Ook studenten Glenn, Ina, Kaat en Amber zakten af naar hun favoriete uitgaansbuurt.
Ook studenten Glenn, Ina, Kaat en Amber zakten af naar hun favoriete uitgaansbuurt.© AN

Ook Jules, Thomas en Wesser kwamen met die gedachte in het achterhoofd feesten. “Voor mezelf ben ik helemaal niet bang”, vertelt Jules. “Maar met mijn grootouders zit ik wel echt in. Wij vragen ons zelfs af of de overheid dit niet minimaliseert.”

Op het einde van de straat, in Den Bras, gaat het er iets rustiger aan toe. Daar werd om 23.00 uur al geen bier meer geschonken. Louis Busschaert staat er nog rustig een sigaret te roken. “Ik heb hier vroeger nog gewerkt en spring minstens twee keer per week eens binnen. Ik kan nog steeds niet bevatten wat deze lockdown betekent, of wat de gevolgen gaan zijn. Maar ik wilde dit toch mee maken. Ik denk dat het bij veel mensen pas dit weekend zal doordringen. Mijn mama werkt ook in de horeca en zij ziet het niet rooskleurig in. Ik zeg altijd: elk nadeel heeft zijn voordeel, maar hier zie ik het nog even niet”, verzucht hij.

Hier en daar bleven jongeren na 24.00 uur nog hangen met bier dat ze zelf hadden meegebracht. Maar over het algemeen verliep de uittocht rustig. De politie hield vanop afstand een oogje in het zeil.

Nog een keer alles geven:
© AN

Nog een keer alles geven:
© AN

Nog een keer alles geven:
© AN

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier