Nog altijd lastig voor landbouwers om te praten over psychische problemen

Na afloop mocht projectleider Gert Storme een warm applaus ontvangen en mochten de panelleden Koen Demuynck, Maria Vander Meiren, Stijn De Roo, Lut Bellegeer evenals ministerieel verantwoordelijke Annie Cool landbouwproducten in ontvangst nemen. (Foto ZB)
Redactie KW

In Beselare kwamen een 200-tal landbouwers samen voor het slotmoment van het driejarig project ‘Zot van ‘t Boeren’. Het project werd op het getouw gezet omdat er behoefte was naar psychische zorg en hulpverlening voor boeren en tuinders.

In 30 gemeenten in de Westhoek en in het midden van de provincie zijn initiatieven genomen om de problemen van de boeren bespreekbaar te maken. Het was Boeren op een Kruispunt, dat al jaren boeren in nood helpt, dat het initiatief nam.

Er zijn stappen gezet maar het werk is nog niet af. Er is nog altijd een gesloten mentaliteit. Landbouworganisaties, Boeren op een Kruispunt en ook hulpverleners zetten het werk nu best voort want in het landbouwmilieu blijven er veel psychische problemen. In veel gemeenten zijn er nu aanspreekpunten, zoals in Zonnebeke. “Eenmaal ze hier zijn, is het vooral omwille van financiële problemen. Dan bekijken we of we ze op financieel vlak kunnen ondersteunen”, zegt Maria Vander Meiren, OCMW-voorzitter in Zonnebeke. “Daarnaast zijn we ook een luisterend oor en verwijzen we door.”

Op het slotmoment waren er toespraken en uiteenzettingen door Koen Demunyck (coördinator netwerk), Maria Vander Meiren (schepen Zonnebeke), Stijn Deroo (directeur Boerenbond), Kurt Ballegeer (Sofa met Sofie), Geert Storme (algemeen coördinator) en Annie Cools van het kabinet van Vlaams minister van omgeving, natuur, landbouw en landschap. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier