Nog altijd geen zekerheid over fiat voor Wintergloed Brugge

De schaatspiste van Wintergloed waar er wel een CST pasje vereist wordt.
Stefan Vankerkhoven

Pas donderdagmiddag – een dag voor de officiële opening – beslist West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé of Wintergloed Brugge al dan niet mag plaatsvinden.

De voorbije dagen waren de Brugse burgemeester Dirk De fauw en gouverneur Carl Decaluwé in een fiks dispuut verwikkeld over Wintergloed. De West-Vlaamse provinciegouverneur vindt dat dit feeëriek lichtparcours niet mag plaatsvinden, als de toeschouwers niet onderworpen worden aan de controle op een Covid Safe Ticket. Hij wijst hiervoor op de federale wetgeving.

Creatieve oplossing

Volgens burgemeester Dirk De fauw is die verplichting in de praktijk onmogelijk in te voeren: “Er is geen begin- en eindpunt van dit 3,2 km lange parcours. Er wonen mensen lang het traject, er lopen joggers langs de vesten, die ook door fietsers gebruikt worden om van de Dampoort naar het station te gaan. Moeten die allemaal een CST-pasje hebben, tegengehouden en gecontroleerd worden? We kunnen trouwens ook niet het volledig parcours afsluiten.”

Carl Decaluwé vroeg de stad Brugge dinsdag om de resterende drie dagen voor de start van Wintergloed, dat samen met de Brugse Kerstmarkt op vrijdag 26 begint, een creatieve oplossing uit te dokteren. Dinsdagavond zat burgemeester Dirk De Fauw samen met vertegenwoordigers van de lokale politie en Brugge Plus om na te gaan of delen van het lichtparcours kunnen afgesloten en gecompartimenteerd worden. Of er op CST-pasjes kan gecontroleerd worden op bepaalde plaatsen.

“We zijn al streng: er geldt een mondmaskerplicht, er is een verbod op raamverkoop en de bezoekers van Wintergloed moeten toch hun CST-pasje tonen, als ze de drie omheinde Kerstmarkten, een café of een restaurant binnen willen”, zegt Dirk De fauw.

Vijf afgesloten plaatsen

Hij wijst erop dat er al CST-controles voorzien zijn op vijf afgesloten plaatsen: de winterbar aan het Minnewaterpark, de ijspiste op het Minnewater en de drie Kerstmarkten op ‘t Zand, de Markt en het Simon Stevinplein. De Brugse burgemeester heeft nu aan Brugge Plus de opdracht gegeven om met vrijwilligers op nog andere plekken langs het parcours CST-controles te verrichten. Want hij wil de lokale politie daarvoor niet inzetten.

“Op vraag van de gouverneur moet ik die nieuwe verplichtingen in een burgemeestersbesluit gieten en woensdag nog overhandigen. Donderdagmiddag zal Carl Decaluwé dit besluit bespreken met zijn provinciale veiligheidsraad. Met andere woorden, één dag voor de officiële start van Wintergloed zijn we nog altijd niet helemaal zeker of dit evenement mag plaatsvinden in Brugge. Al heb ik goede hoop dat de gouverneur zal akkoord gaan met die extra maatregelen”, aldus Dirk De fauw.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.