Nog altijd geen beslissing over lot van Aisha uit Harelbeke

Redactie KW

De zaak rond de uitzetting van de Somalische Aisha Musaed Abdi (36) en haar zoon Hashim Saoed Abdallah (9) werd donderdag voor de vrederechter in Harelbeke nog maar eens uitgesteld.

Aysha en Hashim verblijven al bijna 6 jaar in Harelbeke. In juni meldde Fedasil dat ze het land uit moesten omdat Aysha uitgeprocedeerd was. Reden: ze kon geen geldig paspoort voorleggen. Daarop moesten moeder en zoon, van het OCMW Harelbeke, dat handelde volgens de gangbare wet, hun woning verlaten op 10 juli. Via raadsman Jan Kempinaire werd beroep aangetekend om humanitaire redenen. Het beroep werd echter onontvankelijk verklaard en een nieuw beroep kwam voor op 3 september. Dat werd toen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Op 10 december kwam de zaak opnieuw voor, maar werd die verdaagd tot 7 januari.

“Haar advocaat heeft zich danig moeten verweren tegen de advocaat van het OCMW, om hun recht op huisvesting veilig te kunnen stellen. De zaak is nog eens een week uitgesteld, daarna volgt de uitspraak“, vertelt boezemvriendin Claudine Descamps. “Meester Kempinaire hoopt dat er tegen dan een positieve uitspraak is van de Dienst voor Vreemdelingenzaken. Indien niet gaat hij in beroep. Hij hoopt dat hij Fedasil zal kunnen verplichten om haar verblijf in het LOI-huis in Harelbeke op zich te nemen. Zo kan het OCMW opnieuw vergoed worden voor de huur van haar appartement. Het OCMW van Harelbeke wil haar wel hier houden, maar niet als het hen geld kost. Het alternatief is een open centrum in Sint-Lambrechts-Woluwe, Durbuy of Kapellen. Maar dan kan Hashim de school in Harelbeke wel vergeten.”

Straks organiseert het Comité H & A Harelbeke een benefiet onder de noemer ‘Een nieuw jaar voor Aisha en Hashim’. Dat heeft plaats op 9 januari vanaf 14 uur in jeugdhuis TSAS.

(PVH – Foto PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.