Nog 21 misvieringen om middernacht op Kerstmis

Er zijn steeds minder middernachtmissen. (foto Belga) © JAMES ARTHUR GEKIERE BELGA
Olaf Verhaeghe

Het aantal middernachtmissen op kerstavond in West-Vlaanderen blijft achteruitgaan. Op 24 december dit jaar staan er 21 middernachtvieringen gepland. Vier andere plechtigheden staan vroeger op de avond gepland. Dat blijkt uit de cijfers van het Brugse bisdom dat alle middernachtmissen bundelt op een overzichtskaart.

In 2010 vonden er nog een zestigtal middernachtmissen plaats in parochie- en kloosterkerken, in 2018 en 2019 ging het nog om iets meer dan dertig plechtigheden. Brugge is met vijf vieringen op kerstavond koploper in onze provincie, al zijn er wel drie van de vijf die in de loop van de vooravond staan gepland. Dat is onder meer het geval in de kapel van woonzorgcentrum Minnewater. Roeselare heeft met een misviering om 23 uur in de Sint-Michielskerk en een middernachtmis in de Sint-Martinuskerk in deelgemeente Oekene nog twee plechtigheden.

De overige middernachtmissen zijn verspreid over parochies in heel West-Vlaanderen. Van de Sint-Pieterskerk in Gijverinkhove bij Alveringem over de kapel Christus-Koning in Knokke-Heist en de Sint-Laurentiuskerk in de Kortrijkse deelgemeente Kooigem tot de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk in Moorslede: om middernacht wordt de geboorte van Jezus er feestelijk herdacht. (OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.