Noel en Yolande uit Lendelede zijn nu een diamanten echtpaar

(foto CLY)
Redactie KW

Noël Buyck en Yolande Manhaeve zijn 60 jaar getrouwd. Zondag 8 maart werd het diamanten echtpaar door het gemeentebestuur gehuldigd.

Noël werd geboren op 17 februari 1933 in Lendelede en groeide met zijn jongere broer en zussen op in de Stinkeputstraat, die nu de Roterijstraat is. Na de lagere school, eerst op de Bosmolens in Izegem en vanaf het vijfde leerjaar in de gemeenteschool in Lendelede, volgde hij nog twee jaar moderne humaniora aan het Sint-Jozefscollege in Izegem. “Toen ik stopte met school werd ik net als mijn broer zelfstandig helper bij mijn vader die zelfstandig vlasser was“, zegt Noël. “Tot het minder goed ging in het vlas en ik in 1967 ging werken bij het vlasbedrijf Mommerency in Sente. Na een tijdje hield ik dat voor bekeken en werd stukadoor bij André Couckhuyt in Lendelede. Maar het vlas liet me niet los en ik kon nog bij het vlasbedrijf Delobelle in de Roterijstraat werken tot ik met pensioen ging.”

Yolande werd op 9 juli 1934 in Lendelede geboren en woonde met haar ouders en twee broers in de Beiaardstraat. Na de lagere school volgde ze naailes. “Net als mijn moeder werd ik thuisstikster voor de familie Samyn uit Kortrijk”, zegt Yolande. “Iedere dag ging ik over en weer naar Kortrijk om het werk op te halen en de gemaakte stukken af te leveren. Ik deed dit tot mijn 45ste.”

Verliefd

“Yolande was bevriend met mijn zus”, zegt Noël. “En ik was bevriend met Romain, Yolandes broer. We gingen vaak dansen in de Patria en het Damberd in Izegem of naar Den Tourist in Ingelmunster. Ik haalde Yolande op bij haar thuis en zo kwam van het één het ander.”

“Na een vrijage van vier jaar trouwden we op 24 februari 1960 voor de wet en ‘s anderdaags voor de kerk”, aldus het diamanten echtpaar. “We woonden anderhalf jaar mee (bij de moeder van Yolande), daarna huurden we een woning in de Winkelsestraat aan ‘Den Ondank’ en in 1968 verhuisden we naar onze nieuwbouwwoning in de Beiaardstraat.”

Noël en Yolande hebben drie kinderen: Nicole, Conny en Christ. Er zijn zes kleinkinderen: Mathias, Sarah, Laurens, Sander, Simon en Jeroen; en drie achterkleinkinderen: Emma, Marie en Lowie.

Noël was een handige Harry, maar ook Yolande kond goed schilderen en behangen. “Ik ging wel eens een pintje drinken, maar ik ging af en toe met Yolande en kleinzoon Mathias ook al eens snookeren. Met vakantie gingen we meestal naar de Ardennen en ook één keer naar Lourdes met het vliegtuig. We willen nu vooral gewoon nog genieten van de gewone dingen van het leven zoals eens een wafel of een pannenkoek gaan eten, televisie kijken. En dagelijks de krant en wekelijks De Weekbode en Dag Allemaal lezen.”

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier