NMBS zet noodplan kust in gang: “Ga niet meer met trein naar zee”

Er is weer veel volk onderweg naar zee, maar de NMBS roept nu op om geen trein naar de kust meer te nemen.©Peter MAENHOUDT
Er is weer veel volk onderweg naar zee, maar de NMBS roept nu op om geen trein naar de kust meer te nemen.©Peter MAENHOUDT
Hannes Hosten

Door de grote drukte op de treinen naar de kust zet de NMBS het noodplan in gang. Mensen worden opgeroepen om naar huis te gaan en geen treinen richting zee meer te nemen.

Op alle treinen vanuit het binnenland richting kust bleek het deze voormiddag erg druk. De NMBS besloot nog voor de middag om het noodplan in werking te stellen en mensen op te roepen om geen treinen naar de kust meer te nemen. De regeling voor de paasvakantie, met de ‘vensterregel’, gaat pas zaterdag in.

“Het is uitstekend weer, de paasvakantie is verlengd, de gratis Hello Belgium-treintickets zijn nog altijd geldig… maar de afgesproken regels voor de paasvakantie zijn nog altijd niet van kracht. En de pandemie houdt daar geen rekening mee”, zegt Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Om 10 uur zijn al twee treinen aangekomen die 100 procent vol zitten. En er zijn ook heel veel auto’s op weg naar de kust. Ik denk dat het nog moeilijke dagen worden.”

“We hadden maandagavond nog een bijzonder goede vergadering met de NMBS, waar we ook de bezorgdheid voor de komende dagen meegaven. Maar men heeft weer gewacht tot de treinen vol zaten. Gelukkig zal de NMBS nu het nodige doen om geen mensen meer naar de kust te laten vertrekken.”

Gouverneur: “We hadden dit voorspeld”

“We hebben dit al maanden voorspeld”, zucht gouverneur Carl Decaluwé. “We vroegen ook al maanden om de gratis treintickets uit te stellen. En nu zitten we met de gevolgen. Vanmiddag zullen wel weer filmpjes opduiken van mensen op overvolle treinen. Het grote verschil met de zomer, voor de kust, is dat er niets anders meer open is. Er komt in de paasvakantie dus meer volk dan in de zomer. En dat zorgt voor organisatorische problemen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.