NMBS schrapt dan toch treinen richting kust, aantal reizigers beperkt per station

Zaterdag was een zeer drukke dag in onder meer het station van Oostende. © belga
Redactie KW

De NMBS zal toch minder treinen inzetten richting kust tijdens de zomer. Dat meldt waarnemend gouverneur Anne Martens na een overleg met de bevoegde ministers, kustburgemeesters en de NMBS. Voor elke kustgemeente werd eenmaximumaantal treinreizigers bepaald per dag, op maat van elk kuststation. De stadsbesturen van Blankenberge en Oostende reageren tevreden.

De NMBS is verantwoordelijk om die maximumcapaciteit te bewaken, maar de politie zal versterkt aanwezig zijn in alle grote stations. Na verschillende incidenten en grote drukte aan de kust afgelopen weekend is een consensus gevonden tussen de kustburgemeesters met een treinstation, de waarnemend gouverneur, de NMBS en de kabinetten van de ministers van Binnenlandse Zaken en Mobiliteit.

Opvallend daarbij is dat de NMBS zich dan toch engageert om het zomeraanbod van het treinverkeer voor volgend weekend te beperken. Voor elke kustgemeente werd een maximaal aantal treinreizigers bepaald op maat van het kuststation.

Bezettingsgraad van 80 procent

Zo mogen er naar Oostende maximaal 10.000 treinreizigers per dag reizen. Voor Blankenberge zijn dat er 6.000, voor Knokke-Heist 2.000, voor Zeebrugge 4.000 en voor De Panne 2.000. Ook wordt de bezettingsgraad per trein verlaagd tot 80 procent. Als dat maximum wordt bereikt, zal het stop-and-gosysteem worden toegepast. Daarbij zullen er geen bijkomende reizigers meer kunnen opstappen op een volle trein.

De NMBS zal zelf instaan voor het bewaken van die maximumcapaciteit en zal in stations reizigers begeleiden. Wel zal de politie versterkt aanwezig zijn in alle grote stations. Securail zal versterkt aanwezig zijn op de treinen en in de stations en zal tijdig melding maken van potentiële amokmakers aan de politiediensten.

“Bij het minste incident zal er kordaat opgetreden worden”, klinkt het. Vanaf vrijdag zal het aangepaste treinaanbod te bekijken zijn via de NMBS-routeplanner en SoMe. Maandag wordt het nieuwe aanbod geëvalueerd en dinsdag zal worden beslist of de regeling ook voor de volgende weekends van toepassing blijft. Alle betrokken overheden ontraden verder de bevolking om massaal naar de kust te komen.

Stadsbesturen tevreden

De Blankenbergse burgemeester Daphné Dumery (N-VA), in wier badstad zaterdag nog een grote vechtpartij was onder toeristen, is opgelucht dat er een regeling is getroffen. “Ik ben blij dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. We zijn tot een goed en doordacht plan gekomen dat op tijd klaar is voor het komende weekend. We hopen dat mensen snappen dat in grote massa naar de kust komen in tijden van corona geen goed plan is.”

Ook in Oostende, waar een weekend eerder chaos heerste in het treinstation door een treinprobleem, zijn ze tevreden met de maatregelen. “We willen zoveel mogelijk mensen een veilige én aangename dag aan het strand gunnen. We zijn tevreden met de inspanningen van de NMBS om dit evenwicht mee te bewaken”, aldus het stadsbestuur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.