NMBS: “Mondmaskers worden heel belangrijk bij de opschaling van ons treinaanbod”

© belga
Redactie KW

Het verplicht dragen van mondmaskers in stations, op perrons en in de trein wordt zeer belangrijk in de opschaling van het treinaanbod. Dat zegt de NMBS. De spoormaatschappij komt later met meer details over hoe alles in zijn werk zal gaan.

Een van de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad vrijdag bekendmaakte, is het verplicht maken van mondmaskers in het openbaar vervoer voor iedereen ouder dan 12 jaar, en dit vanaf 4 mei.

De NMBS bevestigt. “Mondmaskers worden vanaf 4 mei verplicht in de stations, op de perrons en in de treinen”, aldus woordvoerder Bart Crols. De NMBS was zelf vragende partij voor de maatregel. “Mondmaskers zijn zeer belangrijk in de opschaling van het treinaanbod”, klinkt het.

Momenteel geldt een treindienst van nationaal belang, waarbij 75 procent van de zitplaatsen van de normale regeling wordt aangeboden. Plaats is er genoeg in de trein: de bezettingsgraad bedraagt maar 5 procent. Slechts 10 procent van het normale reizigersaantal komt opdagen.

Tegen 4 mei wil de NMBS met een treinaanbod komen dat “tegemoet komt aan de noden” van de mensen die tegen dan weer aan de slag kunnen. Hoe dat aanbod er zal uitzien, is nog niet duidelijk. Ook bijvoorbeeld over het gebruik van de zitplaatsen of het handhaven van de mondmaskerverplichting zullen details later worden bekendgemaakt.

Waar zijn mondmaskers straks verplicht? En kan ik er zelf eentje maken? Vijf vragen en antwoorden over de sleutelrol van mondmaskers in de exitstrategie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.