NMBS geeft toe aan burgemeester Lippens: link naar druktebarometer voor de kust op website

Burgemeester Lippens en de provinciegouverneur vragen een duidelijk plan van de NMBS om drukte in de treinen en aan de kust te vermijden. © belga
Redactie KW

De NMBS zal op haar website een link plaatsen naar de druktebarometer van Westtoer om een massa aan zee te vermijden tijdens de zomermaanden. Dat bevestigt gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. De gemeente Knokke-Heist en de gouverneur zijn ongerust omdat de NMBS nog geen duidelijk protocol zou hebben voor hoe het treinverkeer deze zomer richting kust zal worden georganiseerd. De gouverneur roept de NMBS daarom op om snel met een duidelijk plan te komen.

Maandagmiddag bleek dat verschillende kustgemeenten zich zorgen maken over de drukte door toeristen die met de trein naar de kust zullen komen deze zomer. Burgemeester van Knokke-Heist Leopold Lippens verweet daarbij de NMBS dat ze geen plan klaar hebben om alles veilig in goede banen te leiden. “De ongecontroleerde toevloed van bezoekers uit de grootsteden in België en Noord-Frankrijk gebeurde soms met de wagen, maar vooral per trein. Toch treuzelt de NMBS met een protocol”, zei Lippens.

Ondertussen liet de NMBS weten dat er op de website een link zal komen naar de druktebarometer van Westtoer. Daarop kunnen mensen zien of het in een kustgemeente te druk is en kunnen ze dus hun uitstap uitstellen of verplaatsen. Als blijkt dat de kust te vol zou zijn, kan de NMBS tot drie dagen op voorhand extra treinen naar de kust schrappen.

Het kan niet de bedoeling zijn dat de treinen boordevol rijden naar de kustgemeenten die al vol zitten – Gouverneur Carl Decaluwé

“Dat is al een begin maar we staan aan de vooravond van de zomervakantie. Het is hoog tijd dat de NMBS een tandje bijsteekt en zich organiseert met een goed plan”, vertelt Decaluwé. Volgens de gouverneur zou het een goede zaak zijn dat toeristen al in het binnenland te horen zouden krijgen dat de kust ‘vol’ zit. “Het kan niet de bedoeling zijn dat de treinen boordevol rijden naar kustgemeenten die al vol zitten. Dan zullen lokale korpschefs hun gemeente moeten afsluiten.”

Volgens de gouverneur heeft de burgemeester van Knokke-Heist een punt. “Er moet zo snel mogelijk een plan komen, ook voor op de treinen zelf want rechtstaan op een overvolle trein lijkt me niet veilig. Volksgezondheid gaat voor op het commerciële”, aldus Decaluwé.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten