Njet voor een extra kerstmarkt in Brugge

© Benny Proot
Stefan Vankerkhoven

De stad Brugge heeft een vergunningsaanvraag voor de organisatie van een kerstmarkt op de Burg, Vismarkt en Dijver geweigerd. De handelaars van de Brugse Poortstraten, die het evenement op touw wilden zetten, reageren ontgoocheld.

“Terwijl handelspanden omgevormd worden tot nacht-, bier- en souvenirwinkels en speciaalzaken verdwijnen, worden initiatieven ten voordele van de lokale economie geblokkeerd van bovenaf.” Met die woorden hekelt Yannick Pollet, voorzitter van handelsgebuurtekring Philipstockstraat-Mallebergplaats de weigering van de vergunning. Horeca Brugge, Unizo Brugge en de Handelsgebuurtekringen van de Langestraat-Hoogstraat, De Vismarkt en de Philipstockstraat hadden nochtans hun schouders gezet achter dit initiatief.

Chinese prullaria

“Wij horen dat steeds minder Bruggelingen naar de traditionele kerstmarkten op de Markt en het Simon Stevinplein gaan. De reden ? Het is elk jaar hetzelfde. Wij wilden – als aanvulling – iets extra brengen : zes weken kerstmarkt op drie pleintjes, met name de Burg, de vismarkt en de Dijver. Met een verbreding van het aanbod : iets anders dan bier, wijn en Chinese prullaria. Ons voorstel was op de Burg uit te pakken met kinderanimatie (de aankomst van Sinterklaas en de Kerstman), muzikale animatie, een zondags ontbijt en een lichtspektakel onder de bomen. De Vismarkt zou culinaire uit de hoek komen met eetstandjes. De Dyhver stond in het teken van vintage, antiek en Charles Dickinson.”

De adviezen die schepen voor evenementen Annick Lambrecht en burgemeester Renaat Landuyt bij de diverse diensten inwonnen, waren negatief. De politie en de dienst Lokale Economie stellen dat er geen alternatieve locatie is voor de Woensdagmarkt dan de Burg, dat de Vismarkt al toegezegd is aan standhouders voor ambulante handel en visverkopers. Op de Dijver vreest de politie en te grote drukte, waardoor een deel van het publiek op de rijbaan zou lopen, langs het nieuwe traject van De Lijn. Volgens de burgemeester en de cultuurbeleidscoƶrdinator is de Burg een rustplek in de stad en het enige plein dat niet gebruikt wordt voor langdurige evenementen : “Dit plein hypothekeren voor activiteiten die geen meerwaarde hebben voor de stad zou onverantwoord zijn.”

Onder de bomen

Yannick Pollet antwoordt op die argumenten : “Wij plannen enkel activiteiten onder de bomen van de Burg, niet voor het stadhuis. Wij hadden al akkoorden met de vishandelaars op de Vismarkt om hen een standplaats te geven. En op de Dijver is er in de zomer al een brocantemarkt.”

Ik wil graag de Nieuwjaarstoespraak van de burgemeester citeren, waarin hij de Bruggelingen opriep om evenementen te organiseren om zo van Brugge een warme stad te maken en de Bruggelingen samen te brengen. Welnu, wij bouwden een groot platform met Brugse Poorters. waar is het poorters gedachtegoed bij de edelmannen die u adviseren ?”

De handelaars van de poortstraten vragen een nieuw gesprek met het stadsbestuur aan en hopen nog op een vergunning voor hun initiatief.

(SVK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.