Nirvana-eerbetoon met The Servants op Popmasters Festival in Kortemark

Het gloednieuwe rock- en popfestival Popmasters, dat op vrijdag 26 juni zijn tenten opslaat op de Krekemeersen, opent met een knaller van formaat.

Drummer Michiel Vandenbussche, gitarist Tom Derdaele, zanger Stijn Ramboer en bassist Tom Maene. © (foto Jeffrey Dael)

Ook al is Nirvana-boegbeeld Kurt Cobain al meer dan 25 jaar overleden, de vier muzikanten van The Servants brengen een eerbetoon aan de legendarische band, alvorens Guy Swinnen en De Kreuners op het grote publiek losgelaten worden.

“We zijn in oktober 2017 begonnen met onze Nirvana tribute band“, weet Michiel Vandenbussche uit Zarren te vertellen. Hij is de drummer en meteen ook de jongste van de groep. “Gitarist Tom Derdaele woont ook in Zarren, terwijl bassist Tom Maene en zanger Stijn Ramboer hun thuishaven in Koekelare hebben. Onze zanger is daar trouwens SP.A-schepen. Mijn drie medemuzikanten hadden een gemeenschappelijk muzikaal verleden omdat ze samen in een band speelden en eigen nummers brachten. Uiteindelijk heb ik Nirvana en Kurt Cobain zelf nooit echt gekend, want ik was nog niet eens geboren toen zij op het hoogtepunt van hun roem waren. Maar de muziek van Nirvana is toch wel degelijk iets waar iedere rockmuzikant, jong of oud, ooit wel eens mee in aanraking komt.”

Pruik en bril

“De naam van onze groep, The Servants, komt van een van de bekendste Nirvananummers, zijnde ‘Serve the servants’, op het album ‘In utero’, dat verscheen in 1993. We spelen een 10 à 15-tal optredens per jaar en gingen onlangs in zee met een artiestenbureau uit Nederland, omdat we daar toch ook wel een aantal concerten willen versieren. Wij vertrekken als Nirvana tribute band vanaf het punt waar Nirvana stopte en zijn dan ook met vier muzikanten, net zoals Nirvana, die er gitarist Pat Smear bijnamen.”

“Wij willen voor onze fans een sfeer creëren op onze concerten waarbij het lijkt alsof Nirvana nooit gestopt is. We zorgen er vanzelfsprekend voor dat het plaatje helemaal klopt. Onze zanger draagt tijdens de optredens een pruik en een Cobain-zonnebril, om helemaal in de huid van de zanger te kruipen. Wat de muzikale vernielzucht van de band betreft, dat durven we soms ook wel eens na te doen, maar dan wel met muziekinstrumenten die we voor een prikje op internet vonden. Wees gerust, mijn drumstel doe ik nooit iets aan”, lacht Michiel.

Het goede doel

“We speelden vorig jaar op Land of love en waren dan ook heel vereerd dat we gevraagd werden om Popmasters te openen. Het is een tof concept op een mooie locatie dat waarschijnlijk heel wat volk op de been zal brengen. Sowieso zal de muziek van Nirvana, Guy Swinnen en De Kreuners heel wat oudere muziekliefhebbers naar het festival lokken, dus dat belooft daar zeker en vast een feestje te worden. Iedereen weet dat Kurt Cobain zelfmoord pleegde in 1994, daarom vonden we het belangrijk als muziekgroep om hier een duidelijk signaal te geven: we steunen de vzw Koekegoed, die laagdrempelige hulp en begeleiding biedt aan mensen met psychische kwetsbaarheid. Van elke optreden dat we geven, staan we een stuk van onze gage af aan deze Koekelaarse vzw en dragen we zo ons steentje bij aan het goede doel”, besluit Michiel. (Jeffrey Dael)

Meer info vind je op www.theservants.be en tickets kan je bestellen op www.popmasters.be. Een dagticket voor Popmasters op 26 juni kost 28 euro, maar je kan ook een combiticket bestellen, waardoor je op 27 juni ook toegang hebt tot Dreambeats. Daar betaal je 72 euro voor.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.