Nik uit Ingelmunster wint medailles met zelfgemaakte miniatuur Bugatti’s

Nik Levecque met zijn twee winnende Bugatti’s. (foto FODI)
Nik Levecque met zijn twee winnende Bugatti’s. (foto FODI)
Redactie KW

Van kleins af is Nik Levecque bezig met modelbouw. De Ingelmunsternaar bouwde een collectie miniaturen van het beroemde merk Bugatti uit. Twee van zijn Bugatti’s werden bekroond met goud, zilver én een Fellow Award tijdens de online wedstrijd Euro Scale Modelling 2020.

Nik Levecque (55) uit de Onze-Lieve-Vrouwestraat houdt zich in zijn vrije tijd al jarenlang bezig met modelbouw. “Het begon al in mijn kinderjaren”, zegt de Ingelmunsternaar, die getrouwd is met Els Verscheure (de dochter van Albert, de eredirecteur van de gemeenteschool, red.) en twee dochters heeft . “In 1983 kocht ik vervolgens een boek over de geschiedenis van het beroemde automerk Bugatti, waardoor ik de passie opnieuw te pakken kreeg en besloot er een modelauto van te maken. Ik begon met modelbouwdozen. Er waren er wel wat te vinden, maar gaandeweg evolueerde mijn techniek en voerde ik ook steeds ingrijpender verbouwingen uit of bouwde ik auto’s zonder kit vanaf een originele tekening van de echte auto. Ik maakte daarvoor gebruik van de juiste materialen op de juiste plaats: hout voor het stuur, leder voor de zetels en messing of aluminium voor de carrosserie.”

20 juryleden

Van 1909 tot 1939 bouwde Ettore Bugatti een 8.000-tal auto’s. Ze waren hun tijd ver vooruit en betwistten succesvol de talloze races die tijdens het interbellum werden georganiseerd. “Er blijven op vandaag nog zo’n 2.000 originele vooroorlogse Bugatti’s over, van race- tot toerwagens”, gaat Nik, die vertegenwoordiger is voor enkele Italiaanse salonfabrikanten, verder. “Het blijven getuigen van perfecte afwerking, eigenzinnige mechanische oplossingen en opmerkelijke prestaties. Met mijn modelauto’s probeer ik hetzelfde niveau van afwerking te halen: ze vergen me telkens enkele maanden van voorbereiding tot aan de gedetailleerde afwerking ervan. Sommige mensen vragen zich af hoe ik het geduld kan opbrengen, maar vreemd genoeg brengt modelbouw net een zalige rust. Je focus ligt op waar je mee bezig bent, je denkt aan niets anders. Als het stresserend wordt, omdat iets niet dadelijk lukt, dan stop ik en slaap ik er een nachtje over. Soms gaat het de volgende dag dan vanzelf.”

“Modelbouw zorgt voor rust”

“Mijn collectie bevat nu een 25-tal zelfgebouwde modellen, allemaal klassieke Bugatti’s. Er zitten een paar unieke stukken bij, waarvan geen modelbouwdozen meer bestaan of zelfs nooit bestaan hebben. Twee van deze zelfgemaakte Bugatti’s waren uiteindelijk laureaat van de online wedstrijd ‘Euro Scale Modelling 2020’. Met mijn type 51 behaalde ik goud in de categorie burgervoertuigen >1/24. Met het type 30 Carrosseria Corona kreeg ik de Fellow Award én een zilveren medaille in de categorie burgervoertuigen >1/24.”

“Ik ben trots op mijn Fellow Award, die werd gekozen door 160 modelbouwers uit verschillende landen”

“Voor de gouden, zilveren en bronzen medailles waren er 20 juryleden van de Nederlandse organisator, allemaal heel ervaren bouwers. Zij beoordeelden 613 modellen in diverse categorieën. Of ik er trots op ben? Natuurlijk, vooral op die Fellow Award. Die werd immers gekozen door 160 modelbouwers uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Gibraltar, Portugal, Italië, Turkije, Bulgarije, Tsjechië, Polen, Hongarije, Hong Kong, Nieuw-Zeeland, Brazilië, USA, Canada, Ierland en Engeland. Stel je voor: deze modelbouwers vonden mijn creatie dé beste. Zo’n erkenning had ik niet verwacht, maar dat doet natuurlijk enorm veel deugd.”

20 tot 25cm lang

Volgens Nik kon hij normaal deelnemen aan een fysieke wedstrijd, maar door de pandemie was dat niet mogelijk. “Het is dus een onlinewedstrijd geworden. De organisator was de Nederlandse modelbouwvereniging IPMS, die normaal een grote internationale modelbouwbeurs in de buurt van Utrecht organiseert, waar mensen uit heel Europa naartoe komen. Omdat dit nu niet mogelijk was, deden ze het online. Toch namen er mensen uit heel Europa deel. Iedereen werd op dezelfde manier gejureerd. Er waren diverse categorieën: motoren, auto’s, tractoren, motoren, vliegtuigen… Ik schreef mij dus in voor de categorie burgervoertuigen op schaal 1/24 of een auto van 20 tot 25 cm lang. Dat is dus niet zo groot. Op basis van gedetailleerde foto’s volgde de jurering.”

“Ik deed al mee aan wedstrijden, maar niet op internationale basis. Ik schreef mij wel ooit in voor wedstrijden in onder meer Bissegem, Lichtervelde… Deze internationale erkenning is unieker. Op bepaalde plaatsen in eigen land zijn er (inter)nationale modelbeurzen, maar ik ga daar zelden naartoe. Je moet je modellen verplaatsen, ze moeten daar dan twee dagen staan…”

“Momenteel ben ik bezig met een speelgoedauto van Bugatti volledig te strippen om een mooi voertuig ervan te maken. Ik blijf dus bezig”, besluit Nik Levecque het gesprek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier