Nigeria op bezoek in De Haan om Nigeriaanse veehouderijcrisis te counteren

© WK
Redactie KW

Een delegatie van het Nigeriaanse Nationale Instituut voor Veiligheidsstudies was vrijdagmorgen te gast op de biologische geitenboerderij ‘t Reigershof en de Jersey Hoeve, allebei in De Haan. Het bezoek kaderde in een internationale vergelijkende studie.

“Van het Instituut wordt verwacht dat het met een aantal aanbevelingen aan de regering van Nigeria komt om de langdurige etnische crisis met de nomadische Fulani-veehouders op te lossen”, zegt Collins Nweke, oud-gemeenteraadslid voor Groen in Oostende en zelf van Nigeriaanse komaf. Een concurrentieslag tussen lokale boeren uit het zuidoosten van het land en nomadische herders, leidt er al enige tijd tot hevige conflicten.

“Sinds september 2017 zijn al meer dan 1500 mensen omgekomen in geschillen tussen boeren en nomadische veehouders van de etnische groep Fulani. De Fulani laten hun vee in de open lucht en op boerenland grazen, waardoor die boeren met de handen in het haar en dalende inkomsten zitten”, klinkt het. Een regeringsvoorstel om in het zuidoosten van Nigeria openbare weilanden te vestigen voor de Fulani-veehoeders, botste er op felle weerstand. Het Nationale Instituut voor Veiligheidsstudies moet nu met nieuwe voorstellen komen, waarvoor ook naar de West-Vlaamse veehouderij wordt gekeken.

Wereldklasse

“De West-Vlaamse landbouwcultuur is immers van wereldklasse”, aldus Collins Nweke, “en bij biologische boerderijen zoals deze kunnen we ook inspiratie halen om de traditionele veehouderij in Nigeria in stand te houden.”

De delegatie van 25 man, waaronder ook een groep ambtenaren van de Nigeriaanse ambassade in Brussel, werd in ‘t Reigershof ontvangen door biologische geitenboer Renaat Devreese. “Het gebeurt wel vaker dat buitenlandse delegaties bij ons komen kijken hoe we het aanpakken”, zegt hij. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier