Nieuwpoortse Langestraat krijgt volledige make-over

Redactie KW

Na jarenlang oplapwerk heeft het stadsbestuur een plan klaar om de Langestraat in het stadscentrum een ingrijpende make-over te geven. Dat moet de straat leefbaarder, veiliger en aantrekkelijker maken voor handelszaken.

De Langestraat, een druk gebruikte straat die Nieuwpoort-Stad doorkruist, ligt er op vandaag niet bepaald aantrekkelijk bij. In tegenstelling tot een volledig heraangelegde Marktstraat oogt de buurt ietwat verwaarloosd en daar heeft de toestand van de rijweg en de trottoirs veel, zo niet alles, mee te maken. “Maar daar komt binnen afzienbare tijd verandering in”, legt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) uit.

“Het is inderdaad zo dat er de voorbije jaren enkel oplap- en herstellingswerken werden uitgevoerd waar die meer dan nodig waren, maar de bewoners kijken toch al een hele tijd uit naar een grondige aanpak en die komt er nu. We zullen de straat dan ook volledig laten heraanleggen.”

“Dat zal in twee fasen gebeuren: een eerste gedeelte tussen de Pieter Deswartelaan en de Arsenaalstraat en een tweede fase tussen de Arsenaalstraat en de Astridlaan. De werken zullen in het voorjaar van 2021 starten en we zullen ervoor zorgen dat Marktstraat bereikbaar blijft.”

Wateroverlast

De werken moeten meteen ook een einde maken aan de wateroverlast die zich tijdens hevige regenbuien soms voordoet. “Het wordt een van de grootste projecten voor de stad”, gaat Vanden Broucke verder.

“De Langestraat moet opnieuw een belevingsstraat worden die nieuwe handelszaken kan aantrekken. Er komen nieuwe trottoirs, een nieuw wegdek, nieuwe rioleringen en heel wat groenvoorzieningen zoals bomen en blokhagen: kortom alles wat nodig is om er een gezellige woon- en winkelstraat van te maken.”

Lees verder onder de foto.

Zo zal de Langestraat er straks uitzien.
Zo zal de Langestraat er straks uitzien.© GF

“Ook het kruispunt met de Marktstraat – een belangrijke winkelstraat – zal extra in de verf worden gezet. Verder wordt er in het hele stadscentrum zone 30 ingevoerd waardoor ook de fietsers zich een pak veiliger zullen kunnen voelen”, zegt de burgemeester.

Aan de werken hangt een kostenplaatje van zo’n 3,7 miljoen euro, waarvan 875.000 euro subsidies verkregen worden voor de rioleringswerken. (DVL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.