Nieuwpoort: “Viel bijna achterover toen ik het hoorde”

Els Debevere samen met haar gezinsleden. "Mijn echtgenoot en zonen vinden het heel chique dat ik de krak van Nieuwpoort ben." © IV
Redactie KW

Ook Nieuwpoort kent vanaf deze week zijn nieuwe krak. Na Aaron Blomme vorig jaar kozen de lezers opnieuw voor iemand die intens bezig is met muziek, maar ook maatschappelijk begaan is. Els Debevere wendt haar muzikale vaardigheden aan om goede doelen te ondersteunen. Ze is een waardige krak. Els is van plan de titel met veel trots te dragen. “Ik probeer altijd de naam van Nieuwpoort uit te dragen naar het buitenland.”

“Ik was in eerste instantie verwonderd dat ik genomineerd was, want met uitzondering van de mensen met wie ik op muzikaal vlak samenwerk, zijn er -denk ik – nog heel wat mensen in Nieuwpoort die mij nog niet echt kennen. Toen ik vernam dat ik verkozen ben tot krak viel ik bijna achterover. Het doet mij dus enorm veel deugd om te zien dat er zoveel mensen zijn die mij waarderen. Ik denk dat ik ook wel wat stemmen heb gehaald bij mensen die mij kennen als organist in de Sint-Bernarduskerk in Nieuwpoort”, opent Els.

Goede doelen

“Er zijn nog maar weinig mensen die de uitslag weten, maar ik kan alvast meegeven dat mijn echtgenoot en zonen het heel chique vinden dat ik de krak ben”, gaat Els enthousiast verder.

Dankzij beiaardier Jean-Pierre Hautekiet maakte ze kennis met de beiaard. “Op de beiaard probeer ik muziek te spelen die voor iedereen aangenaam en herkenbaar is, ook in de kerk van Nieuwpoort-Bad. Ik speel heel graag orgel, maar ik zit ook nog met mijn job in het ziekenhuis in Veurne. Het is niet altijd even gemakkelijk om alles te combineren met elkaar”, legt Els uit.

Op de beiaard probeer ik muziek te spelen die voor iedereen aangenaam en herkenbaar is

Ze is ook iemand die zich graag inzet voor het goede doel. Zo organiseerde ze al vier concerten ten voordele van de ALS Liga en het zorghotel Middelpunt in Middelkerke. Ook in de kerk van Nieuwpoort-Bad worden er af en toe projecten georganiseerd, zoals het initiatief vorig jaar ten voordele van Rollend door Vlaanderen. “Ik probeer altijd de naam van Nieuwpoort uit te dragen naar het buitenland”, klinkt het.

“Ik ben al verschillende keren gaan spelen op de mobiele beiaard in Tsjechië en ik ben ook als eerste beiaardier in Slovakije gaan spelen. Op die manier ben ik ook wel een beetje ambassadeur van Nieuwpoort in die landen, want ik speel er altijd als stadsbeiaardier van Nieuwpoort”, laat Els verder optekenen.

Enige in provincie

Els is nog altijd de enige stadsbeiaardier in West-Vlaanderen. In Vlaanderen zijn er ondertussen een viertal gediplomeerde beiaardiers. Els werkte ook samen met de provincie om de inwoners van Frans-Vlaanderen kennis te laten maken met de beiaard. De kersverse krak van Nieuwpoort plant nog een aantal concerten in de toekomst, maar daar horen we de komende maanden veel meer over.

VRAGENRONDJE

Waarom denk je dat de mensen jou hebben verkozen?

“Ik zou het niet weten. Ik heb het nieuws van mijn nominatie meteen op Facebook geplaatst en enkele mails verstuurd naar vrienden en familie. Het is een soort van waardering voor wat ik doe voor de beiaard, een instrument dat niet zo populair is. Ik had het niet verwacht, maar ik ben wel heel blij met de erkenning.”

Zijn er dingen die je nog gerealiseerd zou willen zien?

“Ik zou graag hebben dat de beiaard in Nieuwpoort nog populairder wordt. De mensen horen om het kwartier of om het halfuur die melodietjes, maar staan niet echt stil bij wat er achter zit. Daarom dat ik ieder jaar met de mobiele beiaard de baan optrek in Nieuwpoort. Ik doe dat in de hoop dat ik dat met de medewerking van de stad verder kan doen. Op die manier wil ik de stap naar de trappen van de echte beiaard kleiner maken.”

Staan er nog grote plannen in je agenda?

“Echt grote zaken staan er niet op til, buiten enkele concerten die ik nog plan. Ik wil in de toekomst vooral proberen om meer uitstappen te doen met de familie. Onze vakantiestek is Frankrijk, maar ik wil ook wel eens Kroatië of het platteland van Groot-Brittannië verkennen.”

Wat is het belangrijkste in je leven?

“Op de eerste plaats komt mijn gezin en op de tweede plaats komt de muziek natuurlijk. Wat had je gedacht?”

Waarom moeten mensen luisteren naar beiaardmuziek?

“Iemand verplichten om naar een bepaald soort muziek of instrument te luisteren kan en mag je niet, maar klokken hebben een speciale klank. Dat is hier in Vlaanderen ontstaan. Op de beiaard kan je ook heel mooie muziek brengen. Het is een log instrument, maar het boeiende is dat je er zoveel soorten muziek kan op brengen, ook intieme muziek.”

BIO

Privé

Els Debevere werd geboren op 20 januari 1961 en komt uit Oostende. Ze woont al 17 jaar in Nieuwpoort en is getrouwd met Luc Boehme. Els is de moeder van Tom, Wim en Tijs en de oma van Lukas.

Loopbaan

Els volgde een opleiding apotheekassistent in Brugge. Ze studeerde piano en orgel en haalde haar diploma organist-koster bij het Bisdom Brugge. Ze is stadsbeiaardier van Nieuwpoort. Beroepshalve is ze apotheekassistente.

Vrije tijd

Haar vrije tijd besteedt Els aan muziek en muziek spelen, vooral beiaardmuziek.

(Paul Bruneel)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.