Nieuwpoort rolt veiligheidsstrategie voor komende zomerseizoen uit

Redactie KW

Stad Nieuwpoort bereidt zich voor op de gefaseerde versoepeling van de coronamaatregelen en maakt zich klaar voor de naderende zomervakantie. Het stadsbestuur werkt een strategie uit waarin de veiligheid voor de gezondheid gewaarborgd wordt.

Het zijn hectische dagen voor het Nieuwpoortse stadsbestuur. Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) probeert de stad zo goed mogelijk voor te bereiden op de gefaseerde versoepeling van de coronamaatregelen en de zomervakantie. “Nieuwpoort heeft zich goed staande gehouden tijdens deze crisis, maar de eindmeet is nog lang niet in zicht”, weet de burgemeester. “Daarom is het belangrijk om voorzichtig te blijven en ons stelselmatig aan te passen, zodat we weer geen stap achteruit moeten zetten. Een tweede lockdown kan niet.”

“Coronamaatregelen laten rijmen met toerisme”

Samen met de andere kustburgemeesters werkt hij plannen uit over hoe de kust de komende zomervakantie de verwachte grote toestroom van landgenoten op kan vangen en daarbij de veiligheidsmaatregelen tegen besmetting van het coronavirus kan handhaven. Het gebrek aan info van de federale regering maakt er de zaak niet makkelijker op.

“Op topdagen bevinden er zich soms wel tot 60.000 mensen in Nieuwpoort. Het valt nog te bezien of dat cijfer deze zomer hoger zal liggen door de verwachte vakantie in eigen land”, vertelt hij. “We willen in ieder geval inzetten op het uit elkaar houden van het volk om de algemene en individuele veiligheid te garanderen. Maar we willen tegelijk de coronamaatregelen ook laten rijmen met onze toeristische kernwaarden: bewonder, ontdek, geniet en beleef.”

Alternatieve wandel- en fietsroutes

Nieuwpoort zal enkele drukkere wandel- en fietspaden herindelen, zodat weggebruikers elkaar zo min mogelijk hoeven te kruisen en volksmassa’s worden vermeden, wat in lijn ligt met de regels rond ‘social distancing’. De zeedijk, de Albert I-laan en de Havengeulpromenade worden opgedeeld in twee stroken met elk hun eigen wandelrichting. Van de winkelstraat in de Albert I-laan wil de burgemeester een winkelerf maken, zodat de mensen ook op straat mogen wandelen en auto’s er niet meer dan 10 km/u mogen rijden.

Op de zeedijk worden fietsen geweerd, want die zorgen voor hinder en duwen mensen soms dichter tot bij elkaar. Gocarts zouden dan weer wel mogen. Fietsers zullen ook niet meer de fietsstrook naast de Havengeulpromenade mogen gebruiken om zich tussen Nieuwpoort-Bad en Stad te verplaatsen, maar dienen de Dienstweg Havengeul of de nieuwe fietsstrook op de Albert I-laan te nemen. Er komen ook extra markeringen ter verduidelijking op de straten. Ook wordt er gekeken om rekening te houden met rijen aan ijskraampjes en dergelijke.

“Gebruik strandzeilen”

“Over het strand is het nog puzzelen hoe we dat zullen aanpakken”, klinkt het. Er wordt overwogen om het strand op te delen. “We willen de mensen alleszins aanmoedigen om strandzeilen te gebruiken, daarmee kan een gezin of groep zich al aan een of twee kanten isoleren en het zorgt er ook voor dat mensen toch ongeveer vier meter uit elkaar zitten. Mensen kunnen zulke zeiltjes ook goedkoop huren. We bekijken dit nog.”

Of het staketsel te betreden zal zijn is ook nog niet zeker. Wel zal het stadsbestuur meer mensen en strandwachters in dienst nemen om deze hele strategie in goede banen te helpen leiden. “We hebben een globaal plan, maar we moeten nog veel details ook uitwerken“, aldus de burgemeester.

Zomerprogramma valt in het water

“We hadden een mooi zomerprogramma voorbereid, dat vooral toegespitst was op de jeugd, maar er zal heel veel in het water vallen”, waarschuwt de burgemeester nog. Hij wacht vooral de beslissingen van de federale regering af, maar gaat voor nu uit van een worstcasescenario. Alle geplande evenementen werden doorgestuurd naar een hoger politiek niveau, waar nu wordt bekeken wat misschien wel nog door kan gaan.

Stad Nieuwpoort investeerde de afgelopen jaren ook fors in het aanplanten en bestendigen van uitgebreide park- en groenzones die de komende zomer een grote meerwaarde kunnen bieden als alternatieve trekpleisters. Zo is er bijvoorbeeld de nieuwe, uitgestrekte groenzone aan de Koolhofput.

Lokale economie financieel steunen

Verder werkt de stad ook aan financiële steunmaatregelen voor de lokale economie. “Ik onderhoud via de stedelijke Dienst Lokale Economie wekelijks contact met de lokale handelaars”, verzekert de burgemeester. “We willen hen zo goed mogelijk financieel helpen deze crisis te doorstaan, maar niet door hun simpelweg geld te geven. Zo ver investeerden we al voor ongeveer 500.000 euro, maar dit moet slim en structureel gebeuren zodat iedereen daar baat bij heeft.”

Zo bereidt het stadsbestuur zich al voor om de heropstart van de winkels te faciliteren door bijvoorbeeld hulppakketten samen te stellen. De lokale handelaars zullen zo’n pakket voor een goedkope prijs kunnen aanschaffen. Die pakketten bevatten onder meer handgels en fluostickers waarmee zaakvoerders hun zaak kunnen indelen. De stad liet ook al de terrastaks voor dit jaar vallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier