Nieuwpoort plant nieuwe fietsbruggen en -paden tussen stad en deelgemeenten

Burgemeester Geert Vanden Broucke. © foto DV
Redactie KW

Het stadsbestuur investeert de volgende jaren ruim 3,3 miljoen euro in deelgemeenten Sint-Joris en Ramskapelle. “Er moeten absoluut veilige fietsverbindingen komen voor woon-werkverkeer.”

In het recent door de gemeenteraad goedgekeurd meerjarenplan 2020-2025 staan ook heel wat plannen voor projecten in de twee Nieuwpoortse deelgemeenten. Naast investeringen in gebouwen gaat namelijk heel wat geld naar het aanleggen van veilige fietsverbindingen.

“En die moeten zorgen voor meer veiligheid”, stelt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “Wat de recreatieve fietsverbindingen in en rond de stad betreft, zitten we zeker goed”, steekt de burgemeester van wal. “Zo is het fietspad De Frontzate op de oude spoorwegbedding tussen Nieuwpoort en Diksmuide heel populair. Maar er is nog werk aan de winkel om het woon-werkverkeer met de fiets veiliger te maken. Daarom komt er langs de weg tussen Nieuwpoort en Pervijze een dubbelrichtingfietspad dat met weinig onteigeningen kan gerealiseerd worden en zo deel zal uitmaken van een zogenaamd bovenlokaal fietsnetwerk. Er komt eveneens een nieuw fietspad vanuit deelgemeente Sint-Joris richting Uniebrug. Ook daarmee willen we komaf maken met een onveilige verbinding voor fietsers. Verder plannen we tijdens deze legislatuur de aanleg van twee fietsbruggen over de kanaal Nieuwpoort-Veurne en Veurne Ambacht. Die moeten de fietsers veilig van onder meer de campings naar het stadscentrum brengen”, zegt de burgemeester.

Het stadsbestuur wil verder ook enkele gebouwen in de deelgemeenten aanpakken. “In Ramskapelle hebben we al heel wat geïnvesteerd in de pastorie en de kerk, maar het dorpshuis d’Oude School’ is dringend aan renovatie toe. In Sint-Joris krijgt de gemeenteschool de Pagaaier zijn noodzakelijke uitbreiding met twee nieuwe containerlokalen en wordt het hoofdgebouw opgefrist en waar nodige gerenoveerd. We zullen verder het woonhuisje naast het kerkhof in Sint-Joris afbreken om er een nieuwe afscheids- en herdenkingsruimte op te richten. En we zullen eveneens heel wat aandacht besteden aan het herstellen van de landbouwwegen en het aan- en herplanten van bomen zoals we ook op tal van andere locaties in de stad van plan zijn”, verduidelijkt Geert Vanden Broucke.

Make-over voor Maria Hendrikaplein

Ook voor de badplaats staat er een en ander qua wegen- en infrastructuurwerken op het meerjarenprogramma. De voorbije weken raakten verder eveneens enkele opvallende projecten, al dan niet uit de private sector bekend. Zo zal de White Residence een volledige make-over krijgen, net als het aanpalend Maria Hendrikaplein, en moet er in de verlaten gebouwen van het Loodswezen een opvallende horecazaak komen.

Pastorie te koop

Er is ook nieuws over de pastorie. Een viertal jaar geleden bestonden er nog plannen om in de pastorie een nieuw toerismekantoor onder te brengen, maar nadat het stadsbestuur later besliste om daarvoor de Villa Hurlebise te weerhouden, wordt het imposante gebouw op de hoek van het Sint-Bernardusplein en de Albert I-laan en pal tegenover de Sint-Bernarduskerk, nu te koop aangeboden. In de pastorie werden destijds heel wat renovatie- en herstellingswerken uitgevoerd, maar omdat de pastoor destijds een nieuwe huisvesting kreeg en het dan toch geen nieuwe bestemming als stadsgebouw kreeg, staat het leeg.

Het imposante gebouw op de hoek van het Sint-Bernardusplein en de Albert I-laan moet ten minste 900.000 euro opbrengen.
Het imposante gebouw op de hoek van het Sint-Bernardusplein en de Albert I-laan moet ten minste 900.000 euro opbrengen.© foto DV

“Het gaat om een niet beschermd gebouw, maar het is niettemin absoluut de bedoeling dat de pastorie niet afgebroken wordt“, legt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) uit. “Het prachtige en stijlvolle gebouw werd door een beëdigd ambtenaar geschat op 900.000 euro, en dat is dan ook de instelprijs. De periode om een bod uit te brengen, loopt van 2 tot 10 maart en we zijn ervan overtuigd dat er meerdere gegadigden zullen zijn. Er zou onder meer interesse zijn om er een restaurant in onder te brengen“, geeft de burgemeester mee. “En het complex heeft nog andere troeven. Bij de pastorie hoort, langs het Sint-Bernardplein, een aanpalende garage en ruimte. Dat kan voor een koper heel interessant zijn. Als die afgebroken worden, is er plaats voor een flatgebouw, weliswaar met een bouwhoogte zoals het aanpalend appartementsgebouw aan het plein”, besluit Geert Vanden Broucke. (DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier