Nieuwpoort organiseert reuzepensioenfeest voor reus Jan Turpijn

© DV
Redactie KW

Nieuwpoort is klaar om dit weekend een historisch Reuzefeest te lanceren, want reus Jan Turpijn, de grootste gedragen reus van Europa, gaat op pensioen, al is dat volgens de reuzengilde toch met pijn in het hart. Het jaarlijkse Reuzefeest moet hét toeristisch topweekend van de maand juli worden.

Stad Nieuwpoort beleeft dit weekend een stukje geschiedenis. De reus Jan Turpijn vindt niet genoeg dragers meer om nog deel te nemen aan stoeten en neemt dus noodgedwongen afscheid. “Een symbool als Jan Turpijn verdient een waardig Reuzeafscheidsfeest”, meent schepen voor toerisme Ann Gheeraert (CD&V). “We geven aan de traditionele reuzenstoet zondagmiddag een nieuwe invulling om ons publiek te verrassen.” Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) kijkt er ook al naar uit: “Het wordt reuzeleuk en ik ben reuzebenieuwd.”

Zaterdagmiddag vinden er eerst reuzestrandspelen plaats in Nieuwpoort-Bad. “De jeugd trekt het feest op gang, want daar zullen vooral kinderen en hun ouders zich kunnen amuseren met onder andere reuzekites en reuzestrandkastelen bouwen”, vertelt diensthoofd van de jeugddienst Lode Maesen.

Zondag wordt het stadscentrum omgetoverd met reuzeattracties en volksspelen. Het Leopold II park en de Kerkstraat veranderen in het Reuzepark en de Reuzestraat. Het verhaal van de historische volksheld Jan Turpijn is te beluisteren in de reus zelf die een centrale plaats krijgt voor de stadshallen. Gasten kunnen er ook een foto maken met de reus.

Afscheidsspeech Jan Turpijn

Regisseur Steven Duyck was de man die dit allemaal voor elkaar bracht. “Er komt een hindernisparcours, een death ride, sky swingers, een reuzeknikkerbaan en tal van andere activiteiten”, doet hij uit de doeken. “Wie het wat rustiger wil, kan naar het terrein van de Vierboete, waar er optredens plaatsvinden, met als topper de meervoudige wereldkampioen in jojokunst. Jan Turpijn geeft zelf ook nog een afscheidsspeech aan zijn fans, wat misschien het hoogtepunt van de avond wordt“, vertelt hij mysterieus.

Aan het einde van de middag trekt er een reuzenparade door de binnenstad over een parcours van 1,7 kilometer. Voor de stoet werden de mooiste reuzen uit België, Nederland en Frankrijk gezocht. “Nadien volgt er nog een groot feest met verschillende muziekstijlen. Een blikvanger is de reuzetoog van 34 meter lang en 1,60 meter hoog, met aan weerszijden een verhoogd stuk van 4 meter”, weet schepen Gheeraert. De Reuzengilde is tevreden, al is dat met spijt in het hart. “Het doet pijn om hem aan de kant te zetten. We wilden echt op een respectvolle manier de traditie van de Nieuwpoortse reuzen in ere houden en hopen alsnog op een mirakel.”

(DV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier