Nieuwpoort: “Ook goudvis en kippen welkom in honden- en kattenhotel”

© Myriam Van de Putte
Redactie KW

Ann Deputter runt in Nieuwpoort een honden- en kattenhotel. Maar soms heeft ze ook konijntjes en vogels te logeren. “Ik heb al een papegaai en twee kippen gehad, en zelfs een goudvis”, zegt ze.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Dierenleed in de zomer.

Ann Deputter (37) is een dierenvriend in hart en nieren en ze oefent haar droomjob uit. De stallen van de boerderij van haar ouders in Nieuwpoort bouwde ze om tot een honden- en kattenhotel. Daar zorgt ze al negen jaar voor de troeteldieren van baasjes met vakantie. Wie zijn vier- of tweevoeter hier tijdens de bouwvakantie in de zomermaanden een dierenvakantie wil bezorgen, is eraan voor de moeite, want trouwe klanten reserveren hun plekje al in januari.

Goed organiseren

Ann volgde een opleiding tot uitbaatster van een dierenpension en hondentrimmer en blijft continu bijscholen. Elke dag is Ann in de weer voor haar hotelgasten, 365 dagen op een jaar. “Het is een kwestie van goed organiseren”, lacht ze. “Elke voormiddag tussen 9 en 12 uur ga ik alle kennels langs en krijgen de dieren verzorging en eten. Meestal trek ik mijn karretje mee waarop ook medicatie of specifieke producten voor elk dier staan geschikt. Vandaag zijn er 35 honden en katten op logement, maar dat varieert, want vorige week waren het er 48. Na de middag, tussen 13 en 16 uur, is het meestal rustig, dan is er tijd voor een toilettage, maar dat doe ik alleen voor dieren die hier verblijven. Tussen 15 en 17 uur is het geschikte moment om de hotelgasten even in de open lucht te laten dartelen: daarvoor is het hier ideaal. Het is hier een rustig stukje natuur bij de vaart met veel groen en gezonde zeelucht.”

“Ik doe alles alleen, ook de administratie, en dat wil ik zo houden, hoewel er zich geregeld jobstudenten of vrijwilligers aanbieden. Maar ik vind de verantwoordelijkheid te groot en er komt trouwens veel meer bij kijken dan een wandelingetje met de hond maken. Gelukkig kan ik op de hulp van mijn ouders en mijn dochter van 12 rekenen. De compartimenten in de kennels zijn ruim, maar soms zet ik bijvoorbeeld twee honden samen, omdat dit het sociale aspect ten goede komt. Dan moet je ook zeker zijn dat hun karakters bij elkaar passen. Bij katten doe ik dat nooit, want die zijn onvoorspelbaar en ook veel meer solitair.”

“Een klant wilde dat zijn hond alleen steaks van een keurslager kreeg”

Mooie anekdotes

“Mijn klanten zijn deels mensen uit het binnenland, die hier bijvoorbeeld met vakantie komen maar geen huisdier op het appartement mogen houden”, vertelt Ann. “Die komen dan wel geregeld hun troeteldier bezoeken. Er zijn ook veel vaste klanten uit eigen regio, die hun hond of kat hier een tijdje laten logeren. Dikwijls gaat het om weekends, zoals tijdens de communieperiode, maar soms zijn het enkele weken. In die negen jaar zijn er wel enkele memorabele anekdotes bijgebleven: het merendeel logeergasten zijn honden en katten, maar soms ook konijntjes, vogels… Ik heb al een papegaai en twee kippen gehad, en zelfs een goudvis. Klanten kunnen kiezen voor een formule waarbij de standaardvoeding is inbegrepen, maar toch zijn er soms specifieke wensen. Eén klant had ooit een assortiment koekjes, taartjes en wafeltjes mee, een andere wilde dat zijn hond alleen steaks geserveerd kreeg van een keurslager, eentje had een huisdier dat alleen kippenvleugels at…”

Speeltjes en kaartjes

“Ze brengen ook de favoriete speeltjes voor hun huisdier mee, of ze sturen een verjaardagskaartje als hun hond of kat verjaart. Maar zelf stuur ik ook af en toe mailtjes met een foto van hun troeteldier. Er is zelfs een klant die me elke dag belde om te vragen hoe het was met zijn huisgenoot. Het is ook al gebeurd dat de trouwe levensgezel van een klant hier sterft, maar dan had het baasje daar vooraf al een vermoeden van omdat het dier zich al niet meer zo goed voelde of te oud was. Toch heb ik daar ook een mooi verhaal over: de hond van een koppel uit het binnenland is hier gestorven, maar ze komen nog altijd langs als ze aan zee verblijven en achter het pension, in de weide, hebben we voor een herdenking gezorgd. Uiteraard neem ik alle voorzorgen: mensen moet bij het inschrijven wel een vaccinatieboekje voorleggen en honden krijgen preventief een vlooienbehandeling.”