Nieuwpoort klaar voor eerste urban trail: verrassende tocht door de IJzerstad

De medewerkers van de stedelijke sportdienst en jeugddienst die het unieke 'Nieuwpoort Trail'-T-shirt showen. © DVL
Redactie KW

Na onder meer Brugge, Gent en Antwerpen heeft Nieuwpoort nu ook zijn eigen urban trail. Deelnemers kunnen op zondag 10 november de stad op een originele manier ontdekken tijdens de allereerste editie van de Nieuwpoort Trail, een loopevent langs en vooral door enkele opvallende blikvangers van de IJzerstad. “En verrassingen zijn niet uitgesloten”, klinkt het bij de organiserende stadsdiensten.

Een stad ontdekken met de gids in de hand hoeft niet altijd. Het kan ook op een niet-alledaagse en vooral sportieve manier: een urban trail. De IJzerstad heeft nu ook zijn eigen urban trail en het opzet is zoals in andere steden niet anders: het brengt lopers langs bekende, minder bekende en verrassende locaties in het historisch centrum van de stad.

“Met de Nieuwpoort Trail organiseren we een sportevent dat niet focust op het competitiegebeuren”, legt schepen van sport Bert Gunst (CD&V) uit. “Deze looptrail is bewust laagdrempelig gehouden. Echt iedereen kan eraan deelnemen en het groepsgevoel moet primeren. Samen met familie, vrienden, buren of collega’s de stad al lopend verkennen en vooral beleven: het is eens iets anders.”

Animatie

Voor de organisatie en het uittekenen van het parcours van ongeveer 7,5 kilometer sloegen de Stedelijke Sportdienst en de Stedelijke Dienst Toerisme de handen in elkaar en het resultaat mag er zijn. Er is trouwens ook een verkort parcours van ongeveer drie kilometer voor kinderen.

Iedereen kan deelnemen, het groepsgevoel primeert – schepen Bert Gunst

“De deelnemers, jong én ouder, kunnen ervan op aan dat ze een leuke tocht voor de boeg hebben”, vertelt Evelyn Vyvey van de Stedelijke Sportdienst. “De inschrijvingen lopen trouwens als een trein. Start en aankomst zijn voorzien aan het bezoekerscentrum Westfront. Van daaruit gaat het richting stadscentrum waarbij heel wat ‘points of interest’ worden aangedaan. Zo loopt het parcours onder meer door het Bommenvrij en langs de Duvetorre, waar livemuziek de deelnemers zal aansporen. Verder wordt het typische Ankerstraatje aangedaan en zal een doortocht van het stadhuis en de Stadshalle – waar momenteel een grote kunsttentoonstelling loopt – voor de nodige verrassingen zorgen. Er is namelijk op tal van locaties voor de nodige animatie gezorgd. In Centrum City kunnen de kinderen zelfs naar een film kijken”, licht Evelyn Vyvey een tipje van de sluier op.

De tocht doet eveneens enkele schoolgebouwen in het centrum aan en gaat dan richting zwembad en jeugdcentrum waar danseressen de deelnemers zullen opwachten. Vervolgens loopt de bonte bende naar en in de vismijn en via het Fonteinenplein terug naar het bezoekerscentrum Westfront, waar de eindmeet ligt. “Wie wil, kan op het einde van de tocht nog een extra kuitenbijter meepakken”, geeft schepen van toerisme Ann Gheeraert (CD&V) mee.

Gratis uitzicht

“Dan kan je gratis het Albert I-monument opklimmen en genieten van een overweldigend uitzicht over de stad, het groene ommeland en de IJzervallei. De datum waarop de Nieuwpoort Trail plaatsvindt, is niet toevallig gekozen. Daags voor de Wapenstilstand maakt het evenement de link met de herdenking van de Groote Oorlog. Met het Westfront en het Koning Albert I-monument als hart van deze unieke sportdag, wordt dit extra in de verf gezet. De opbrengst van de Nieuwpoort Trail gaat integraal naar 11.11.11, de koepelorganisatie van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging”, zegt schepen Ann Gheeraert.

Start van de Nieuwpoort Trail is op zondag 10 november voorzien tussen 9 en 10 uur. Deelnemen kost 8 euro voor volwassenen en voor kinderen vanaf 13 jaar. De prijs voor kinderen tot en met 12 jaar bedraagt 5 euro. Hiervoor krijgen de deelnemers bovendien een uniek Trail T-shirt en toegang tot het Westfront.

“Dit jaar kon het nog niet, maar we hopen om volgend jaar ook de O.L.V.-kerk in het parcours op te nemen”, besluit Evelyn Vyvey. “Dat zou zeker een extra troef betekenen.”

(DVL)

Inschrijven voor de Nieuwpoort Trail gebeurt via www.visit-nieuwpoort.be of bij de Stedelijke Dienst Toerisme. De organisatie streeft voor deze eerste editie naar een 350-tal deelnemers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier