Nieuwpoort klaar voor 50ste verjaardag van de Sint-Bernardusfeesten

De Sint-Bernardushond kan niet ontbreken als mascotte van het feestweekend. © IV
Paul Bruneel

Dit weekend wordt een absolute topper in Nieuwpoort. Er wordt niet alleen stralend weer voorspeld, je kan ook uitkijken naar de 50ste editie van de Sint-Bernardusfeesten op vrijdag, zaterdag en zondag.

Deze traditionele afsluiter van het zomerseizoen wordt op vrijdag 23 augustus om 18 uur officieel geopend met het aansnijden van een reuzegrote verjaardagstaart op het Hendrikaplein.

Voor deze gouden uitgave van de Sint-Bernardusfeesten zet het stadsbestuur volop in op de lokale Nieuwpoortse ondernemers. Wat in 1970 startte als een folkloristische optocht, is na een halve eeuw geëvolueerd tot een groots feestweekend. Ieder jaar lokken de feesten duizenden mensen, maar de Sint-Bernardushond staat nog steeds centraal in het hele gebeuren.

Braderie en optredens

Burgemeester Geert Vandenbroucke zal samen met zijn schepenen de feesten officieel openen: “Het evenement steunt op twee pijlers, de braderie door de Nieuwpoortse handelaars en heel wat optredens van groepen en artiesten en leuke animatie in de feestzone.” Deze gouden editie van de Sint-Bernardusfeesten wordt er ongetwijfeld een van de lokale handelaars, met 150 deelnemers voor de braderie. Op vraag van de handelaars zal de braderie ook drie volle dagen duren. Schepen voor Lokale Economie en Toerisme Ann Gheeraert (CD&V): “De handelaars hebben een groot aandeel in het succes van de Sint-Bernardusfeesten. Het is maar normaal dat de focus ook dit jaar ligt op de Nieuwpoortse handelaars. De Sint-Bernardusfeesten hebben mee gezorgd voor het positieve imago van onze badplaats. Het ligt in onze bedoeling om deze feesten nog verder uit te bouwen zodat het en populair zomergebeuren blijft.”

De handelaars hebben een groot aandeel in het succes van de feesten

De braderie vindt plaats in de Albert I-laan van aan het rondpunt aan de Elisalaan tot aan de Vlaanderenstraat en in de Lombardsijdestraat met extraatjes op de Zeedijk. De start is iedere dag om 10 uur en de handelszaken sluiten de deuren om 19 uur. Nieuwpoort heeft ook zijn jumelagesteden Durbuy, Dudenhofen en Nieuwpoort-aan-de-Lek uitgenodigd om er hun specialiteiten en streekproducten te komen voorstellen. Naast de braderie is er ook het grote luik met muziek en animatie. Ook hier werd geen moeite gespaard om kwaliteit aan te bieden. Op zaterdag zijn er op het grote podium vanaf 18 uur optredens van Les Truttes, Jelle Cleymans en Regi en op zondag staan vanaf 14 uur Bart Kaëll, Dana Winner en Nachtwacht op dit podium. De Sint-Bernardusbrouwerij uit Watou ontwikkelde voor de Sint-Bernardusfeesten een mobiele strandkroeg en daar kan je proeven van heerlijke streekbieren.

“Op het Leopoldplein wordt een kinderparadijs aangelegd en ook in de Lombardsijdestraat en op de Zeedijk is er kinderanimatie voorzien. Op de Zeedijk is er ook ter hoogte van de Meeuwenlaan een kinderrommelmarkt”, weet schepen Ann Gheeraert.

Hondenwandeling

Op zondag is er de absolute blikvanger, de wandeling met de Sint-Bernardhonden. Deze hond is de mascotte geworden van de feesten.

De wandeling start aan de Sint-Bernarduskerk en vindt plaats van 10 tot 12.15 uur. Bij aankomst is er de zegening van de honden aan de kerk.

Alle info en het volledige programma van de 50ste Sint-Bernardusfeesten: www.visit-nieuwpoort.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier