Nieuwpoort investeert 13 miljoen in sport- en jeugdcomplex

Redactie KW

Al jaren kijken de Nieuwpoortenaren uit naar de realisatie van de plannen voor het prestigieuze sport- en jeugdcomplex. Niet zonder trots laat schepen Bert Gunst weten dat er eindelijk schot in de zaak komt en dat het project hoogstwaarschijnlijk binnen een jaar van start kan gaan.

“Er zijn zo van die dossiers waar 30 jaar naar uitgekeken wordt”, zegt Bert Gunst, schepen van Jeugd en Sport. “Ik denk aan de vernieuwing van de Victorlaan, de uitbreiding van de Jachthaven, maar ook het grote sport- en jeugdcomplex waaraan een prijskaartje van 13 miljoen euro hangt.”

Multifunctioneel complex

“Die 13 miljoen is groot bedrag, al zit daarin ook 900.000 euro aan subsidie waarmee het Vlaams Ministerie voor Sport ons steunt. De beslissing voor dit project werd al jaren geleden genomen, maar deze week werd de knoop doorgehakt over het budget. Het grootse complex in de Dudenhofenlaan zal worden gebouwd voor een vastgelegd bedrag van 10 miljoen euro, maar inclusief btw en subsidie komt dat neer op 13 miljoen euro.”

Onder het dak van het nieuwe sport- en jeugdcomplex zullen heel wat zaken worden gecombineerd. Bert Gunst vat alles samen: “We bouwen een grote indoorhal waarbij de sportvloer die we kozen kan dienen voor diverse sporten. Als schepen voor Sport hoop ik dat we opnieuw jeugdvolleybal en jeugdbasket kunnen aanbieden in Nieuwpoort. Tijdens de naschoolse opvang kan de sporthal fungeren als sportieve ruimte voor initiatie of groepslessen voor kinderen. Dit zal ook een boost geven aan sportlessen voor volwassenen en senioren. Omnisport en recreatief sporten zullen alleen maar groeien.”

Nieuw sanitair blok

Voor de sporthal voorzien we een ruim sanitair blok dat ook toegankelijk zal zijn voor de bloeiende atletiekvereniging. Tijdens atletiekmeetings kan er dan vlot omgekleed en gedoucht worden aan de piste. Ook voor verhuur van het voetbalterrein in kunstgras kunnen externe ploegen deze sanitaire ruimte gebruiken.”

De werkruimte voor de jeugd- en sportdienst krijgt onderdak op de eerste verdieping. “Zo kunnen de diensten perfect afzonderlijk werken, maar er ook overleg houden”, aldus Bert Gunst. “In vergelijking met de oude site zal de werkruimte van de stadsdienst losgekoppeld staan van de speelruimtes voor kinderen. Het jeugdcentrum en de speelruimte voor de kinderen zal zich volledig op de gelijkvloerse verdieping bevinden, met klaslokalen voor creamomenten, techniekacademie, naschoolse opvang, huiswerkbegeleiding…

Grote, polyvalente ruimte

“Voor jeugdhuis de Sortie zal dit nieuwe jeugdhuis vooral een mooie entree worden. Jongeren zullen er elkaar leren kennen en onze jeugdwerkers kunnen vandaaruit een kwalitatieve meerwaarde bieden bij de ontwikkeling van jongeren.”

De grote, polyvalente ruimte zal het antwoord zijn op de sterk groeiende speelpleinwerking. De ruimte zal ingezet worden voor naschoolse opvang, speelpleinwerking, verhuur aan verenigingen… Er komt een afzonderlijke ruimte voor de uitleendienst waar verenigingen, scholen en particulieren benodigheden kunnen ontlenen voor een feest of evenement.

Extra parking met fietsberging

“We zorgen ook voor een extra parking voor wagens aan de ingang van het jeugd- en sportcomplex“, vervolgt de schepen. “Daarin zit een kiss & ride-zone zodat jongeren zo dicht mogelijk bij de ingang van het gebouw kunnen worden afgezet.”

“Om de parkeerdruk weg te nemen op de bestaande parking en in de wijk, zou de toekomstvisie moeten zijn dat we ons zoveel mogelijk met de fiets verplaatsen. We voorzien dan ook een ruime fietsberging. Die zullen we maximaal promoten. De centraal gelegen groene speelzone zorgt voor een leuk accent voor de speelpleinwerking en het jeugdhuis. Ik zie de bouw van het complex starten in het najaar van 2021 en in gebruik nemen tegen het eind van 2023.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier