Nieuwpoort helemaal in maritieme sfeer

Schepen Kris Vandecasteele met Charles Beuckels en vissersfamilie. (foto IV) © IV
Paul Bruneel

In Nieuwpoort is men volop in de weer met de voorbereiding van drie evenementen die in de omgeving van de stedelijke vismijn, de havengeul en de jachthavensite plaatsvinden. Het kan dan misschien wel nog een tijdje lijken voor het zover is, maar de organisatoren van de Dag van de Garnaal, de Oesterbeurs en Belgian Boat Show Float willen niets aan het toeval overlaten.

Het eerste gebeuren dat eraan komt is de Dag van de Garnaal op zaterdag 12 oktober. Op die dag plaatst Nieuwpoort de dagverse Noordzeegarnaal in de kijker en zorgt ook voor heel wat randanimatie. Wij vroegen schepen voor Visserij Kris Vandecasteele (CD&V) wat zo’n Dag van de Garnaal betekent voor de stedelijke vismijn en Nieuwpoort op zich.

“De Dag van de Garnaal is een absolute topper en is ook een klassieker geworden. De doelstelling van bij de start, zoveel jaren geleden, is nog steeds de doelstelling van vandaag: het promoten van de garnaal. De periode waarin deze dag wordt georganiseerd is ook niet zomaar lukraak gekozen, want in september en oktober is de garnaal op zijn best. De garnalen zijn groot en vooral, wat ook belangrijk is voor de consument, de garnaal is in deze periode betaalbaar voor iedereen”, zegt Kris Vandecasteele.

“In de loop der jaren heeft de Dag van de Garnaal ook een regionale uitstraling gekregen en heel wat mensen uit de regio houden deze dag vrij om naar Nieuwpoort af te zakken en de verse garnalen te proeven.”

Zand of modder

Wij confronteerden de schepen met de vraag of de Nieuwpoortse garnaal nu beter is dan pakweg de Oostendse of de garnalen die in Zeebrugge worden gevangen. “Het gaat om Noordzeegarnalen en daarmee is al veel gezegd”, zegt Kris Vandecasteele.

Heel wat mensen uit de regio houden deze dag vrij om verse garnalen te komen proeven

“Er zijn nogal wat factoren die de smaak achteraf bepalen, niet onmiddellijk of ze nu in Nieuwpoort of Oostende gevangen zijn, maar vooral of ze uit de modder of het zand komen. Uiteraard is een van de belangrijkste factoren de manier waarop de garnalen worden gekookt. Echte fijnproevers zullen wel verschillen waarnemen, maar het merendeel van de mensen die de garnalen proeven, zullen weinig verschillen smaken.” Nieuwpoort en de garnaal zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar en een derde van de omzet in de visveiling staat nog steeds op naam van de garnaal. In de tweede helft van het jaar, voornamelijk van augustus tot november, is de garnaal het grootste aanvoerproduct in Nieuwpoort.

“Op vandaag zijn er twee schepen, de Nieuwpoort 86 en de Nieuwpoort 116 die dagelijks garnalen aanvoeren, er zijn verder nog enkele boten die occasioneel garnalen brengen naar Nieuwpoort.”

Pendeltreintje

Op 12 oktober valt van alles te beleven rond de garnaal in Nieuwpoort, gaande van een garnaalpelwedstrijd over degustaties en workshops voor jong en oud. Er is ook een garnaallunch in zaal Iseland van de stedelijke vismijn. Hiervoor dient wel vooraf te worden ingeschreven via www.visit-nieuwpoort.be.

In samenwerking met Pasar is er ook een visserswandeling en info hieromtrent is eveneens te vinden via bovenstaande website. De week na de Dag van de Garnaal is er op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 oktober de Oesterbeurs en deze wordt al voor de tiende keer georganiseerd. Deze beurs vindt plaats in zaal Iseland van de stedelijke vismijn en is een organisatie van de Nieuwpoortse Blauwe Boei vzw en la Bouée bleue. Tijdens die dagen is het mogelijk om je kennis van de oester bij te schaven en te proeven van oesters uit Ria d’Etel. Gelijklopend met de Oesterbeurs is er in de jachthaven nog een ander maritiem evenement, de Belgian Boat show Float. Wie het wil kan met een pendeltreintje meerijden van de Oesterbeurs naar de bootshow. Het is de grootste beurs voor watersport, waterrecreatie en watertoerisme van België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier