https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Nieuwpoort eert Canadese bevrijders met herdenkingsbord

© gf
Redactie KW

Stad Nieuwpoort brengt voortaan hulde aan de Canadese bevrijders met een nieuw herdenkingsbord in de Canadalaan in Nieuwpoort-Stad. Dit gebeurde in aanwezigheid van de Canadese ambassadeur Alain Gendron. Deze gedenkplaat brengt hulde aan de Canadese militairen die in september 1944 een einde maakten aan de Duitse bezetting van Nieuwpoort.

Op maandag 13 september 2021 onthulde Stad Nieuwpoort het nieuwe herdenkingsbord voor de moedige Canadese bevrijder. Hiermee brengt Nieuwpoort de heroïsche strijd van de Canadezen op 7 en 9 september 1944 in herinnering, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke:

“Het stadsbestuur hecht veel belang aan ons oorlogsverleden. Het stadsbestuur wil met deze herdenkingsplaat op deze historische en symbolische plaats de moedige strijd van de 12de Manitoba Dragoons en de South Saskatchewan Regiment (SSR) eren.”

Twee pogingen

Nieuwpoort kende een unieke dubbele bevrijding door de Canadese troepen. In de late namiddag van 7 september 1944 trok het C-eskadron van het 12de Manitoba Dragoons Nieuwpoort binnen om het sluizen – en sassencomplex veilig te stellen. Deze eerste bevrijdingspoging liep slecht af want op vrijdag 8 september 1944 keerde een Duits peloton terug naar onze stad. Op zaterdag 9 september 1944, nauwelijks twee dagen na de eerste bevrijdingspoging, wordt de Duitse tegenstand eindelijk gebroken door het South Saskatchewan Regiment. Het duurde nog tot 12 september vooraleer Nieuwpoort helemaal en definitief bevrijd was.

Getuige van deze historische gebeurtenis is de unieke foto die werd genomen op het Marktplein in 1944. Daarop staat een tweehonderdtal personen afgebeeld die samen de bevrijding van de stad vieren. Deze foto werd als geschenk overhandigd aan de Canadese ambassadeur.

Oudste Belgische overlevende van D-day aanwezig

De 100-jarige Nieuwpoortenaar Pieter Coussaert was ook aanwezig op de plechtigheid. Hij is de oudste Belgische overlevende van D-day. Hij was destijds ingelijfd bij de Britse Marine en was kanonnier op de HMS Buttercup. Hij vergezelde ook de vrachtbootkolonnes tussen Groot-Brittannië en de USA/Canada. Het stadsbestuur bedankte hem voor zijn moedige strijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten