Nieuwpoort: “De ingeslagen weg verder bewandelen”

© IV
Redactie KW

Niettegenstaande hij in Nieuwpoort moest opboksen tegen heel wat geduchte kandidaten voor Krak van de gemeente is Stijn Deschilder (40) erin geslaagd om deze fel begeerde titel binnen te halen.

Stijn Deschilder behaalde de titel niet enkel omwille van de mountainbiketocht die hij organiseerde voor het goede doel, maar ook omwille van zijn sociaal engagement en en bereidheid om altijd iedereen en in het bijzonder zijn echtgenote Wendy bij te staan.

Aan ambitie heeft de nieuwe Krak van Nieuwpoort alvast geen gebrek. “Toen ik vernam dat ik genomineerd was om Krak van Nieuwpoort te worden vond ik dit al super. Ik zag het als een erkenning voor wat ik deed en die mij een beetje kent, weet ook wel dat als ik iets wil bereiken er ook voor ga. Ik heb heel veel campagne gevoerd bij mijn vrienden van het werk en de mountainbikeclub en uiteraard ook via sociale media en het heeft blijkbaar geloond,” lacht Stijn.

Hij is heel blij met de titel en is alvast van plan om deze hoog in het vaandel te dragen. “Toen ik gebeld werd met de mededeling dat ik Krak van Nieuwpoort geworden was hebben we onmiddellijk een fles ‘gekraakt’. Ik heb heel veel vragen gekregen van mensen die me vroegen of ik al iets wist en ik heb echt wel moeten op mijn tanden bijten om mijn blijdschap niet te kennen te geven, want ik moest zwijgen tot het in de krant verscheen. Ik wilde zo graag al die mensen die mij gesteund hebben bedanken, maar ik mocht nog niet. Bij deze dus aan iedereen super bedankt !”.

Stijn organiseerde vorig jaar een actie ten voordele van de vzw CCV, die Crohn-patiënten informeert. De reden was dat zijn echtgenote Wendy Legein al jaren lijdt aan de ziekte van Crohn en dat zorgt voor heel wat ongemakken.

verkiezingen

“Voltijds werken zat er voor Wendy niet meer in, maar ze kan gelukkig op heel wat steun van haar werkgever en collega’s in het revalidatiecentrum Ter Duinen in Nieuwpoort rekenen,” zegt Stijn. Hijzelf is tewerkgesteld als wegenopzichter bij Wegen en Verkeer maar wil nog hogerop. Hij behaalde onlangs zijn diploma A2 algemene kennis en beroepsopleiding ICT en administratie. In het voorjaar neemt hij deel aan een examen om zijn bevordering te behalen.

“Het blijft voor mij niet bij die ene actie want ik wil in het kader van de Warmste Week nog een actie organiseren voor hetzelfde goeie doel en… wie weet kan ik ook deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober”.

“Als ik iets wil bereiken, ga ik er ook voor de volle honderd procent voor”

“Ik heb politieke ambities in de genen”

Wat is het belangrijkste in je leven?

“Mijn gezin. Het is voor ons niet altijd makkelijk door de ziekte van Wendy, ze kan van vandaag op morgen plots ziek worden. Net als overal zijn er ook wel eens spanningen, maar alles wat we al meemaakten brengt ons dichter bij elkaar. Ik hoor mensen wel eens zeggen dat we een sterk koppel zijn en dat doet deugd”.

Mountainbike of voetbal ?

“Het is natuurlijk zo dat ik zelf mountainbiker ben en het heel graag doe, dus zou ik zeggen in de eerste plaats mountainbiken, maar ik ben er ook graag bij als afgevaardigde van het voetbal en kan er ook echt wel van genieten om mijn zoon te zien voetballen. Ik durf ook wel eens een match meepikken van Club Brugge.”

Wat is je persoonlijke ambitie ?

“Ik heb ambitie om mee het beleid te helpen bepalen van de stad Nieuwpoort en dat is eigenlijk niet helemaal vreemd. Mijn vader was gemeenteraadslid in Veurne en er zal wel enige politieke ambitie in mijn genen zitten. Ik ben bestuurslid geworden van CD&V Nieuwpoort en heb me binnen de partij ook kandidaat gesteld om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.”

Wie wil je in leven nog eens ontmoeten?

“Eerlijk gezegd, ik zou het niet weten. Ik heb ook nooit, zelfs niet toen ik een kind was, echt idolen gehad, ook niet in de muziek- of sportwereld. Het gebeurt wel eens dat ik sporadisch een BV tegen het lijf loop en dat is altijd wel leuk, maar echt een specifieke naam opgeven zou ik niet kunnen”.

Waarom hebben zoveel mensen op jou gestemd?

“Dat is ook alweer zo’n moeilijke vraag. Ik denk dat ik mag zeggen dat ik een sociaal persoon ben die gemakkelijk contacten leg en ook heel veel mensen ken”.

Bio Stijn Deschillder

Privé

Stijn Deschilder is 40 jaar en getrouwd met Wendy Legein. Her koppel heeft twee kinderen, Brent (12) en Ilana (7). Het gezin Deschilder woont in de Emiel Coppietersstraat in Nieuwpoort-stad.

Loopbaan

Stijn is van opleiding fietsmechanicien en nadat hij eerst werkte in een fietsenzaak, startte hij een eigen zaak. Hij was van 2001 tot 2012 zelfstandig fietsmechanicien. Sedert 2012 is hij tewerkgesteld als wegentoezichter bij Wegen en Verkeer.

Vrije tijd

Voorzitter bij de mountainbikeclub MBC Jeanne Panne Bikers. Afgevaardigde voetbalploeg U13 bij KSV Nieuwpoort, waar zoon Brent voetbalt. Sedert kort ook bestuurslid CD&V Nieuwpoort.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak