Nieuwkomers hartelijk ontvangen door vrijwilligers Karibu: “Hele wereld in ons eigen dorp”

Redactie KW

In de week van de vrijwilliger laten we graag enkele leden van Karibu aan het woord. Karibu betekent ‘welkom’ in het Kiswahili en verwijst naar het doel van deze vzw. “Er zijn in onze samenleving veel mensen die om allerlei redenen voor grote en kleine uitdagingen staan”, stelt Marjan Verplancke (40), vrijwilliger bij Karibu.

Wie in België als asielzoeker aankomt, heeft het vaak extra moeilijk door de taalbarrière en door het ontbreken van een eigen netwerk. “Met Karibu willen we een eindje meelopen”, zegt Marjan Verplancke, vrijwilliger bij Karibu. “Want wie zich welkom voelt, zal ook sneller zelf kunnen investeren in onze maatschappij.”

“De slaagkans in het onderwijs bij jongeren met een migratie-achtergrond ligt maar liefst 30 procent lager dan bij andere jongeren”, zegt Willy Depraetere (62). “Ik geloof dat sociaal engagement een basis is voor een vreedzame samenleving. Hulp aan daklozen, de strijd tegen armoede of taalonderricht aan vluchtelingen zijn engagementen die uitstijgen boven levensbeschouwing of politieke kleur en mensen onderling verbinden.”

Ontmoetingen

Zo is er wekelijks onze praatgroep. “Op een laagdrempelige manier verwerven de deelnemers woordenschat om bijvoorbeeld naar de winkel te gaan of pannenkoeken te bakken”, aldus Marjan. “Op zaterdag is er huiswerkklas voor kinderen die ondersteuning nodig hebben. Kinderen die nog maar pas hier zijn en nog veel Nederlands moeten leren, worden door onze vrijwilligers een paar keer per week uit de klas gehaald voor individuele begeleiding. Maar het hoogtepunt zijn onze maandelijkse ontmoetingen. Tijdens wandelingen, een barbecue of een pingpongtornooi hebben we tijd om echt in gesprek te gaan.

Door de coronamaatregelen ligt onze werking echter zo goed als stil sinds maart vorig jaar. We doen ons best om aanwezig te blijven door een gezonde verwenbox rond te brengen of door stoepbezoekjes te doen.”

“Wij nemen de uitdagingen van de nieuwkomers niet over, maar staan naast hen zodat ze de kans krijgen om hun plaats in de samenleving in te nemen”, vervolgt Willy Depraetere. “Ik vind een diverse maatschappij een enorme troef. Alleen vrezen velen die diversiteit. Maar waarom zou iemand met een vluchtverhaal geen recht hebben op een goede woning? Sommige verhuurders zullen nooit luidop zeggen dat ze geen vluchteling in hun woning wensen, maar houden op een geraffineerde manier de boot af. Zodra ze een vreemde naam horen, zeggen ze dat de woning al verhuurd is.”

Geschenk

“En dat is waar we met Karibu Wonen een antwoord op willen geven”, vult Marjan aan. “Door zelf als tussenpersoon op te treden, hopen we de ongerustheid van over mogelijke wanbetaling of een moeilijke communicatie met de nieuwkomer weg te nemen.”

“We vinden het belangrijk om mensen met elkaar in contact te brengen.”, besluit Marleen Baert (56). “De hele wereld kunnen ontmoeten in je eigen dorp is toch mooi? Door activiteiten met Anzegemse verenigingen te organiseren nemen we vooroordelen weg. Want we zijn allemaal mensen die een rustig en vredevol leven willen en een goede toekomst voor onze kinderen. Voor mij is het iets kunnen betekenen voor anderen een echt geschenk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier