Nieuwkomers en Anzegemse verenigingen trappen vredesweek af met vredesvuur

Redactie KW

Samen met vluchtelingenorganisatie Karibu organiseren Anzegemse verenigingen een Vredesvuur op 21 september in Tiegembos. Met het evenement wil de organisatie de Anzegemse nieuwkomers in contact brengen met de Anzegemnaren. De avond wordt gevuld met het lezen van teksten, zang en muziek.

Karibu is een Anzegemse organisatie die zich inzet voor de nieuwkomers (vluchtelingen n.v.d.r.) in Anzegem. Samen met tal van organisaties helpen ze de nieuwkomers om de Nederlandse taal te leren en ze wegwijs te maken in Anzegem en bij uitbreiding de Belgische instanties. Naar aanleiding van de vredesweek in september heeft Karibu het plan opgevat om een evenement te organiseren in Tiegembos aan de kapel voor alle Anzegemnaren op 21 september om 18 uur.

“Samen met andere Anzegemse organisaties zoals Markant Vichte, de wereldraad, de wereldwinkel maar ook Davidsfonds Anzegem-Kaster zullen we een bezinningsmoment brengen met tekst muziek, woord en zang. In die avond willen we het hebben over wie we zijn en wat ons bindt”, legt Marjan Verplancke van Karibu uit.

Het idee groeide toen men vorig jaar al een wake hield en men het nog groter wilde aanpakken. De bedoeling is ook dat niet alleen Anzegemnaren kennis maken met de nieuwkomers, maar dat ook de nieuwkomers contacten kunnen leggen. “Ontmoetingen zijn de beste preventie tegen polarisatie. En dat kadert mooi in de gedachte van vrede”, aldus Marjan.

Iedereen mag die avond zelf iets meenemen om te eten. Dat kan gaan van macaroni tot chocolade. “We delen allemaal samen. Het moet vooral een gezellige avond worden waarbij de grenzen wegvallen“, klinkt het.

Ook nieuwkomer Mahasen Almohamed vindt het een goed initiatief. “We komen naar België en we leren zo de taal. Dankzij Karibu krijgen we ook hulp bij schoolwerk. Zonder Karibu zou dat nooit lukken”, vertelt ze. Het is ook nodig blijkt uit wat Mahasen vertelt: “Mensen kijken vaak boos naar me. Maar als mensen ons zouden leren kennen dan zouden ze zien dat we geen probleem zijn.” Haar dochtertje zal ook zingen op het Vredesvuur.