Nieuwkomers bij De Witte Ranke

Op de foto zien we peter Luc Deschodt met Renaat Devos, baljuw Bart Wemaere, Valérie Heyman met peter Johan Claerhout, griffier Bertrand Pouseele, Jane Cheung, Martine D’hondt en penningmeester Geert Pyck. (Bart Boeraeve ontbreekt op de foto) © Michael Depestele
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

De vzw Keurbroederschap De Witte Ranke uit Poperinge introduceerde drie nieuwe leden: hopboer Bart Boeraeve, culturele duizendpoot Renaat Devos en regiomanager Toerisme Westhoek Valérie Heyman. Deze vzw ijvert voor de belangen van streekgastronomie en toerisme in Poperinge en de Westhoek.

Baljuw Bart Wemaere startte de academische zitting met een hulde aan Ghislain Kuyle. Hij is sinds 1990 lid en was tot eind november 2020 gedurende 30 jaar lid van de raad van bestuur. De vzw dankte hem om zijn jarenlange engagement en schonk hem een kunstwerk van Nele Boudry, ook een lid van de Keurbroederschap. “Gastspreker José Lemahieu ontpopte zich als sommelier en oud-voorzitter van Vintage Heuvelland als een eminent causeur. Hij lichtte de ontstaansgeschiedenis, de productie, en de successen van de Heuvellandse wijnbouwers toe. Uiteraard kon, met hulp van keurbroeder Martin Bacquaert, een degustatie niet ontbreken”, aldus nog baljuw Bart Wemaere.

Hopboer

Na de gastrede volgde de intronisatie. Meter Martine D’hondt stelde Bart Boeraeve voor. Bart studeerde biologie aan de KULAK en KUL en deed nog een master-na-master in Gent voor milieuwetenschappen. Hij startte als consulent voor boomkwekers bij het algemeen verbond voor de Belgische sierteelt, werkte later bij Inagro (onder andere als begeleider van de hopboeren) en beantwoordde in 2016 de mooie lokroep om het ouderlijke landbouwbedrijf over te nemen, samen met zijn echtgenote Annebel. Sindsdien ontpopte Belhop zich tot een belangrijk hopbedrijf en een bezoekboerderij. De uitbaters brachten ook al het biertje Lokaal uit (met 100% hop van Belhop) en intussen staan er op de Wulfhulle 1.000 druivenranken en zijn er plannen voor nog 2.000 extra ranken. Vanaf 2024 is er dus ook Poperingse wijn op de markt.

Leraar

Peter Luc Deschodt stelde Renaat Devos voor, een begenadigd leraar die zich ook al decennia inzet voor de Sint-Stanislasspeelschaar én zijn sporen verdiende bij de culturele vzw Lady-Kant. Bijzonder sterk is hoe Renaat het verhaal bekendmaakte hoe de leerlingen, de priesterleraars en de principaal van de colleges van Poperinge en Veurne in 1918 vluchtten naar het kasteel van Martragny in Normandië. Op basis van dat verhaal organiseerde hij in april 2015 een vertelconcert over het wedervaren van het college tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat werd later nog eens overgedaan in Martragny, met onder andere de inzegening van een officiële gedenkplaat. Nog een jaar later trok hij met enkele leerlingen op stap van Poperinge naar Martragny, met de vlag van de oud-strijders op hun rug. Renaat (57) is gehuwd met Roos Herman en vader van Ilse, Bart en Annelies.

Regiomanager

Valérie Heyman (44) is een echte Poperingse die als tiener al bijzonder trots was met haar deelnames aan de Hoppestoet of haar engagement binnen het majorettenkorps van Sint-Cecilia. Zij studeerde af aan Howest aan de studierichting toerisme en recreatiemanagement. Na omzwervingen in de Schelde-, Leiestreek en Oost-Vlaanderen werd ze in 2009 regiomanager Toerisme Westhoek/Westtoer in opvolging van Johan Martin, een oud-lid van De Witte Ranke. Valérie leeft werkelijk voor de regionale toeristische sector en is dan ook hét gezicht van Toerisme Westhoek. Zij is gehuwd met cameraman/producer Yoeri Decraene (Focus-WTV) en moeder van Matthis en Yannice. Peter van Valérie is Johan Claerhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier