Nieuwkerke pleit voor veiliger verkeer in dorpskern

Schepen Baeckelandt, schepen Geelhand de Merxem en Lieve D'Haene bij een zebrapad dat veiliger kan.© Eric Flamand
Schepen Baeckelandt, schepen Geelhand de Merxem en Lieve D'Haene bij een zebrapad dat veiliger kan.© Eric Flamand
Redactie KW

In Nieuwkerke leeft al een hele tijd de vraag om de situatie in de dorpskern veiliger te maken. In de toekomst wordt een zone 30 geïnstalleerd in een deel van het centrum, maar ook de oversteekplaatsen moeten veiliger.

In de huidige situatie is voor mensen die er willen oversteken vaak onveilig. “Ze kunnen vaak het aankomend verkeer niet goed zien komen, doordat er vaak auto’s tot dicht tegen het zebrapad geparkeerd staan”, zegt schepen van Mobiliteit Dirk Baekelandt. “Al lang vroegen we aan Agentschap Wegen en Verkeer (eigenaar van de weg, red.) om die situatie te verbeteren. We zien graag een plantvak aan weerszijden van het voetpad zodat de mensen op het zebrapad het aankomende verkeer beter kunnen zien. Het is ook een manier om de dorpskern tegelijkertijd te vergroenen.”

AWV neemt het idee mee maar heeft nu op aandringen van het gemeentebestuur beslist om op korte termijn te zorgen voor extra arcering naast de zebrapaden zodat duidelijk wordt dat daar niet geparkeerd mag worden. Op termijn wil AWV hier nog extra investeringen voorzien om de situatie in de dorpskern veiliger te maken.

Gemeenteraadslid Lieve D’Haene, die in Nieuwkerke woont, wil nog ook de schoolomgeving veiliger zien. “Het veiliger maken van de oversteekplaatsen is geen wonderoplossing, maar zal de situatie in de dorpskern toch zeker al verbeteren voor de voetgangers. We dringen ook verder aan bij AWV om ook de schoolomgeving veiliger in te richten”, zegt ze. “AWV had beloofd dit aan te pakken na de aanleg van de nieuwe aanvoerweg. Nu deze gerealiseerd is, kijken we hoopvol uit naar de opmaak van de plannen om de schoolomgeving veiliger te maken.” (Marc Desender)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.